Consulul Republicii Moldova în orașul Odessa a fost condamnat definitiv și irevocabil pentru corupere pasivă, anunță Procuratura Anticorupție. Fostul diplomat a acordat, în anul 2018, viza de lungă ședere pentru 60 de zile unui cetățean al Egiptului. Egipteanul a obținut viza în schimbul unei sume în valută străină, fără să se prezinte la Consulat, astfel încălcând regulamentul privind eliberarea documentului, transmite IPN.
Procuratura Anticorupție a precizat, într-un comunicat de presă, că, pentru a ascunde urmele infracțiunii, consulul l-a determinat pe intermediarul care i-a transmis valuta străină și pașaportul să falsifice formularul de cerere pentru eliberarea vizei, din numele cetățeanului egiptean.
Urmărirea penală a avut loc în perioada 6 noiembrie 2018 – 5 iulie 2019. S-au desfășurat percheziții la sediul Consulatului Republicii Moldova în orașul Odessa, Ucraina. La cererea procurorului, învinuitul a fost suspendat din funcția de consul.
Pe 13 februarie 2025, Curtea Supremă de Justiție a respins ca inadmisibile recursurile părții apărării, menținând decizia Curții de Apel Chișinău din 20 septembrie 2023, de condamnare a consulului moldovean din Odessa.
Prin decizia Curții de Apel, consulul a fost amendat cu 75 000 de lei și a fost privat de dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de trei ani, pentru corupere pasivă. De asemenea, a fost condamnat la un an de închisoare pentru determinarea la comiterea infracțiunii de falsificare a documentelor oficiale, însă pentru ambele infracțiuni a fost liberat de pedeapsă, din cauza expirării termenului de prescripție.
Intermediarii au fost condamnați la închisoare de cinci, respectiv patru ani, cu o amendă de 150 000 de lei. Pedeapsa cu închisoarea a fost suspendată condiționat pe un termen de probă de trei ani.
Beneficiarul și-a recunoscut vinovăția și a fost condamnat într-un proces penal separat.
Potrivit PA, acesta a fost unul dintre puținele cazuri în care, pe baza informațiilor operative, s-a reușit tragerea la răspundere penală a tuturor participanților la comiterea infracțiunilor de corupție, inclusiv a beneficiarului vizei, a celor doi intermediari și a consulului.
📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!