Consultările dintre Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor au fost constructive şi în cadrul acestora a fost făcut un schimb de opinii referitor la actuala situaţie politică, dar şi referitor la evenimentele care urmează – învestirea unui cabinet de miniştri şi alegerea preşedintelui. Declaraţii în acest sens au fost făcute în seara de marţi, 3 noiembrie, de către reprezentanţii celor două formaţiuni după consultări, transmite IPN.
Deputatul PCRM, Artur Reşetnicov, a declarat că, deocamdată, la această etapă, a fost făcut un schimb de opinii, însă parlamentarul speră că la acest dialog se vor alătura şi alte fracţiuni şi deputaţi pentru a identifica componenţa unui cabinet de miniştri şi votarea lui, iar ulterior acest executiv urmează să se implice în soluţionarea problemelor sociale şi economice existente. Totodată, deputatul a menţionat că e nevoie ca participanţii la acest dialog urmează să ignore culoarea politică, ideologiile şi divergenţele politice.
Deputatul Partidului Democrat, Andrian Candu, a declarat că, în cadrul consultărilor care, potrivit lui, au fost constructive, s-a discutat despre situaţia politică actuală, dar şi referitor la subiectele de pe viitoare agendă politică. Democratul a menţionat că PDM îşi doreşte înţeleagă dacă deputaţii comunişti sunt gata să pună umărul la asigurarea unei stabilităţi politice. Parlamentarul nu exclude că după consultări, şi ca urmare a negocierilor, ar putea fi creată cea mai largă majoritate parlamentară din istoria Republicii Moldova, însă acest lucru ar fi dificil la modul practic, pentru că urmează a fi elaborat şi implementat un plan de guvernare. La fel, deputatul nu exclude o eventuală coalizare cu PCRM dacă aceasta va asigura stabilitate politică, dar cu condiţia continuării parcursului european al Republicii Moldova.
Cabinetul de miniştri în frunte cu liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis pe 29 octombrie în plenul Parlamentului cu votul majorităţii parlamentare. Moţiunea de cenzură înaintată de Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor a fost susţinută şi de fracţiunea Partidului Democrat, în total 65 de deputaţi. Fracţiunea PLDM consideră că astfel a fost denunţat Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 3.