Consultări iniţiate privind desemnarea unui candidat la şefia Guvernului

Deputaţii din fracţiunea parlamentară a Partidului Socialiştilor, cea mai numeroasă din Parlament, au declarat la întâlnirea cu preşedintele Nicolae Timofti, în contextul consultărilor pentru desemnarea unui candidat la şefia Guvernului, că rămân pe poziţia lor politică şi refuză să participe la crearea unei coaliţii de guvernare cu partidele care nu le acceptă condiţiile, transmite IPN.

Întâlnirea cu deputaţii socialişti este prima din cele pe care le va avea şeful statului cu toate fracţiunile parlamentare înainte să numească candidatura prim-ministrului.

Igor Dodon, preşedintele PSRM, a reiterat cele trei condiţii de bază pe care socialiştii le au pentru a accepta crearea unei coaliţii de guvernământ: denunţarea Acordului de Asociere cu UE, organizarea unui referendum naţional privind vectorul extern al ţării şi introducerea cursurilor „Istoria Moldovei” şi „Limba Moldovenească” în şcoli.

„Atât timp cât nici una dintre formaţiunile parlamentare, nici măcar comuniştii, nu au fost de acord cu aceste trei condiţii, Partidul Socialiştilor a decis că nu va accepta să participe la negocierile privind formarea majorităţii parlamentare. Şi nici nu găseşte de cuviinţă să înainteze o candidatură pentru funcţia de prim-ministru. Socialiştii nu se văd parte a viitoarei guvernări euro-unioniste sub nicio formă”, a declarat Igor Dodon.

Ion Păduraru, consilierul şefului statului, a specificat că astăzi, 13 ianuarie, a fost convocată prima întâlnire pentru consultări privind desemnarea unei candidaturi la funcţia de prim-ministru. „Au fost puse întrebări exacte dacă fracţiunea PSRM intenţionează să creeze coaliţii cu cineva, dacă are candidaţi şi eventual dacă ar putea susţine un guvern. Au fost puse anumite condiţii, dar care nu ţin de competenţa preşedintelui. Fracţiunea a spus că are candidaturi, dar nu a venit cu niciuna”, a comunicat consilierul.

Întâlniri cu încă 4 fracţiuni parlamentare urmează să aibă loc până la sfârşitul săptămânii curente. După desemnarea de către preşedinte, candidatul la funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 15 zile, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a Cabinetului de miniştri.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.