În contextul istoric în care Republica Moldova înaintează hotărât spre integrarea în Uniunea Europeană, bibliotecile devin puncte centrale în promovarea și încurajarea valorilor europene, precum și în furnizarea informațiilor corecte despre parcursul european al țării. Sunt aspecte evidențiate de ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, în cadrul evenimentului de inaugurare a „Zilelor Europei 2024 la Biblioteca Națională”, care se vor desfășura în perioada 8-31, transmite IPN.
Jānis Mažeiks a menționat că Ziua Europei este nu doar o ocazie de celebrare a identității europene, este și o platformă pentru pace, dialog, învățare și colaborare. Ambasadorul s-a arătat încântat că Biblioteca Națională organizează o serie de evenimente dedicate acestei sărbători importante. Diplomatul a evidențiat rolul bibliotecarilor în dezvoltarea abilităților de gândire critică și în încurajarea oamenilor să se informeze doar din surse veridice. „Cu fiecare carte citită și adevăr descoperit schimbăm lumea spre bineˮ, a menționat șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.
Secretara de stat pentru integrarea europeană, Rodica Crudu, a declarat că pentru Republica Moldova integrarea europeană este, în primul rând, un proiect de pace și de securitate. „În contextul regional de astăzi, pacea și securitatea este cea mai importantă necesitate, premisă pentru a ne asigura un viitor prosper, un trai mai bun pentru cetățenii noștriˮ, a spus secretara de stat. Una dintre misiunile guvernării este promovarea culturii europene în Moldova și bibliotecile au un rol important în crearea centrelor de informare pentru integrare europeană.
Rolul bibliotecilor trebuie să depășească arealului școlilor și universităților, astfel încât fiecărui cetățean să îi fie explicat ce înseamnă Uniunea Europeană.
Secretarul de stat la Ministerul Culturii, Andrei Chistol, a menționat că este un eveniment care pune în valoare rolul pe care îl are Biblioteca Națională: de a informa, de a asigura accesul cetățenilor la documentele care stau la baza procesului de integrare europeană. Bibliotecile publice sunt acele celule care pot să organizeze discuții cu membrii comunităților locale asupra înțelegerii mesajelor și a adevăratelor preocupări legate de integrarea europeană.
Directorul general al instituției-gazdă, Elena Pintilei, a menționat că bibliotecile publice din Republica Moldova în anul 2024 trebuie să se implice în proiectele europene, să promoveze informații și conținuturi despre Uniunea Europeană, despre valorile UE, să promoveze modelul social european, iar educația mediatică va sta în capul mesei. „Comunitatea bibliotecară din Republica Moldova a ales să contribuie la crearea viitorului pe care ni-l dorim, pentru care noi merităm să trăim aici, la noi acasă, într-o Moldovă europeanăˮ, a adăugat directoarea Bibliotecii Naționale.