Constantin Tănase, condus pe ultimul drum

Constantin Tănase a fost condus astăzi, 1 noiembrie, pe ultimul drum. Jurnalistul a fost înmormântat la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chişinău. Alături de familie şi prieteni, la funeralii au participat conducerea ţării, politicieni, diplomaţi, colegi de breaslă, artişti şi cei care i-au citit opera, transmite IPN.

„Acest sfârşit de octombrie ne-a lăsat inimile răvăşite de o veste amară: a plecat dintre noi Constantin Tănase, cel care, nu numai a fost jurnalist model cu pana sa efervescentă şi atitudinea excepţională vizavi de valorile noastre naţionale, Constantin Tănase care a fost modelul absolut al intelectualului basarabean, care a ştiut să-şi servească acest neam cu tot talentul, cu toată pasiunea, cu toată dăruinţa, fără să ceară recompense, fiindcă –  ştiţi cu toţii cei care l-aţi cunoscut de aproape – şi-a creat opera în modestul său apartament de la Ciocana”, a declarat ministrul degrevat al culturii, Monica Babuc. Aceasta a mai adăugat că anul care vine trebuie declarat Anul Constantin Tănase.

Scriitorul Vladimir Beşleagă, prieten cu Constantin Tănase, a spus că a fost un jurnalist curajos, care a spus mereu adevărul, iar prin scrisul său inspirat a confirmat tradiţia marilor spirite polemice din perioada interbelică. „Adio frate, întru credinţă şi spirit românesc”, şi-a luat rămas bun scriitorul.

„Am fost marcat de două mari mâhniri: una –  Constantin Tănase nu mai este şi a doua –  Constantin Tănase nu va mai fi”, a spus Octavian Ţâcu, fost ministru al tineretului. Potrivit acestuia, fondatorul ziarului Timpul a fost un model şi o sursă de inspiraţie pentru el şi, anume datorită lui Constantin Tănase, a început să scrie.

„L-am cunoscut în momentele renaşterii noastre naţionale, atunci când îi regăseam semnătura pe scrisoarea celor 66, îi regăseam semnătura şi pe Declaraţia de Independenţă, fiind deputat în primul parlament. A ars inima lui ca o lumânare, a fost o lacrimă atunci când asculta o doină, a fost o pâine caldă pentru noi şi de astăzi actorii vor rămâne orfani în sălile de spectacole”, a spus regizorul Petru Hadârcă, director al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”.

Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova a publicat un necrolog. „Constantin Tănase a militat cu pasiune pentru corectitudinea şi obiectivitatea presei, independenţa ei editorială, pentru curăţenia deontologică a jurnalistului. Productivitatea lui fenomenală, reacţia lui rapidă şi promptă la toate stările de interes public şi naţional, au făcut din apariţia cotidianului Timpul un eveniment aşteptat, iar din maestrul Constantin Tănase o instituţie morală”, se spune în necrolog.

Constantin Tănase s-a născut la 24 iunie 1949, în comuna Nemţeni, Hânceşti. În anii 90 a fost unul din liderii mişcării de renaştere naţională şi deputat în primul parlament al Republicii Moldova. În septembrie 2001, a lansat Cotidianul Naţional Independent „Timpul”. A editat volumele de publicistică „Ochiul lui Esop” (2000), „Patria vuindă” (2001), „Hoţii de mituri” (2004), „Blestemul de a fi” (2009) şi „Groapa cu lei” (2014). Pentru activitate sa, Constantin Tănase a fost decorat cu medaliile „Meritul Civic” şi „Mihai Eminescu”. Cavaler al „Ordinului Republicii”. În 2004 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor, iar în 2014  cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer. De asemenea, este laureat al Premiului Naţional în domeniul jurnalismului.S-a stins din viaţă pe 30 octombrie 2014. În ziua funeraliilor a fost decretat doliu naţional.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.