Constantin Poiană: Unitatea sanitară care se implică în atragerea fondurilor europene este una care are viitor

Prin dezvoltarea proiectelor comune în domeniul sănătății, Republica Moldova și România pot deveni mai competitive în obținerea fondurilor europene. În cadrul unei dezbateri publice, Constantin Poiană, manager al Spitalului „Prof. Dr. Eduard Apetrei” din or. Buhuși, România, a exprimat opinia că o unitate sanitară care se implică în atragerea fondurilor europene este una care are viitor. În absența acestor fonduri, doar din veniturile proprii sau din banii de la minister, investițiile ambițioase nu ar fi posibile, a spus Constantin Poiană.

Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei” din orașul Buhuși este dotat cu instrumente medicale performante grație unor accesări de fonduri europene. Constantin Poiană, manager al spitalului, a comunicat că primul proiect a vizat dotarea cu aparatură și echipamente medicale pe parte de recuperare. Acesta a permis implementarea unui sistem de recuperare modern care are componentă de inteligență artificială și tot ceea ce înseamnă condiții pentru recuperare post-accident vascular. Constantin Poiană a precizat că pe segmentul accidentelor vascular-cerebrale sunt tratați mai mulți pacienți atât din România, cât și din Republica Moldova. „Este o satisfacție enormă să vezi că pacienții care efectiv de ani buni nu puteau să-și miște degetele, mâna chiar, au primele rezultate în urma folosirii acestor echipamenteˮ, a subliniat managerul spitalului.

Constantin Poiană a menționat că există și un proiect mare de 30 de milioane de euro la care se lucrează acum și care prevede construirea din nou a unei secții de boli infecțioase, inclusiv tot ceea ce înseamnă o infrastructură modernă, saloane cu bloc sanitar propriu, cu dotările necesare, extinderea blocului operator. Este un proiect la care instituția medicală ține foarte mult, a precizat managerul spitalului la dezbaterea publică „Cooperarea în domeniul medical între entitățile de pe ambele maluri ale Prutului în vederea absorbției fondurilor europene în echipe mixte moldo-române”, organizată de Agenția de presă IPN.

Întrebată despre programele Uniunii Europene destinate domeniului sănătății, prim-vicepreședinta Asociației Spitalelor Publice din România, Olimpia-Maria Oprea, a spus că primul proiect implementat a fost de cooperare transfrontalieră în tratamentul infertilității feminine, depus în cadrul programului România-Ungaria. Al doilea a fost în cadrul programului România-Republica Serbia, în care Serbia a primit fonduri de preaderare. A fost un proiect prin care atât România, cât și localitatea Vârșeț din Serbia și-au reabilitat și dotat secțiile de obstetrică-ginecologie. La fel, a fost implementat un proiect intern de 2,5 milioane de euro prin intermediul căruia au fost achiziționate mai multe echipamente și au fost reabilitate laboratoare.

Un alt proiect câștigat în 2020 și care este acum în proces de implementare în comun cu Serbia este un proiect strategic de 5 milioane de euro. Există patru parteneri – câte două spitale din Serbia și România. Olimpia-Maria Oprea a explicat că acest proiect se adresează screening-ului, diagnosticului precoce și tratamentului cancerului. Partea română urmează să achiziționeze o unitate mobilă de screening a cancerului de sîn, dotată cu un mamograf digital, iar colegii din Serbia vor procura un mamograf, a adăugat Olimpia-Maria Oprea.

Dezbaterea publică „Cooperarea în domeniul medical între entitățile de pe ambele maluri ale Prutului în vederea absorbției fondurilor europene în echipe mixte moldo-române” este ediția a 14-a din cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.