Constantin Borosan: În tot sectorul energetic trebuie să existe contorizare

Sistemul distribuției pe orizontală oferă posibilitatea contorizării energiei termice, iar fiecare consumator achită atât cât a consumat, nu în funcție de suprafața locuinței. Declarația a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, în cadrul dezbaterii publice „Cogenerarea și sistemele de alimentare centralizată cu energie termică: particularități și beneficii pentru consumatori”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit secretarului de stat, sistemul de distribuire orizontală a energiei termice oferă posibilitatea contorizării individuale a consumului de căldură și posibilitatea de a regla consumul de energie termică.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, spune că sistemul de distribuire orizontală a energiei termică oferă consumatorilor mai multe avantaje dintre care: independența față de vecini, grad minim de poluare a mediului și contorizarea individuală a consumului de energie.

„Noi vrem să oferim mai multe posibilități consumatorului. Consumatorul a spus că dorește să aibă contractare directă. Asta înseamnă necesitatea de a investi în distribuția pe orizontală, puncte termice individuale, contor. E ca la piață. Luăm roșii și castraveți, le punem pe cântar și abia apoi plătim. Fix asta propunem în sectorul energetic. Totul trebuie să fie măsurat. Trebuie să existe contorizare. Contorizarea oferă posibilitatea măsurării individuale a energiei termice, iar acesta este cel mai important element”, a spus secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.

Potrivit oficialului, sistemul de distribuire orizontală a energiei termice oferă și posibilitatea aprovizionării permanente cu apă caldă de consum în apartament. Constantin Borosan spune că sistemul de distribuire orizontală exclude scenariul înfundării țevilor și asigură confort termic pentru toți locatarii.

„Pe lângă faptul că este sistem de distribuție orizontal, spre deosebire de cel actual, vertical, intervenim și la indicatorii de calitate. Astăzi furnizorul de căldură aduce energia termică până la bloc. Dar ce se întâmplă de la primul etaj până la ultimul cu țeava înfundată? Scade temperatura agentului termic de două ori. Noi spunem că garantat agentul termic trebuie să fie la ușa fiecărui consumator, credem că acesta este un element care oferă protecție consumatorului. Sistemul pe care noi îl promovăm este distribuția energiei termice pe orizontală. Conductele fiind noi, din alt material decât oțelul, ele nu se înfundă. În plus, la distribuția pe orizontală este contor, cât am consumat, atât va fi facturat. El rezolvă și problema apei calde. Astăzi avem, în secolul XXI, blocuri fără apă caldă. Sistemul de distribuție pe orizontală, oferă posibilitatea instalării punctului termic individual la subsol, care e practic o centrală termică autonomă, doar că nu ocupă loc în dulapul de la bucătărie, dar este în subsol. Nu este niciun risc”, a mai spus Constantin Borosan.

Proiectul de Lege privind promovarea cogenerării și sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică propune o serie de modificări de interes major atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru gestionarii de blocuri, antreprenorii imobiliari și alți agenți economici.

Printre acestea se numără posibilitatea ca unitățile termoenergetice să investească în reconstrucția sistemelor interne și dotarea cu contoare individuale a fiecărui apartament, pentru a facilita implementarea distribuției pe orizontală sau implementarea propriei metode de distribuție a energiei termice. În prezent, rețelele interne pot fi modernizate doar de către gestionarul blocului locativ.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.