Consiliului UE a constatat degradarea democratică în Republica Moldova, opinie

Concluziile Consiliului Afacerilor Externe al Uniunii Europene înseamnă o constatare a degradării democratice în Republica Moldova. De această părere este comentatorul politic Alexei Tulbure, exprimată în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Potrivit lui, Concluziile Consiliului UE reprezintă într-un fel „certificatul de deces a integrării europene a Moldovei cu această guvernare. Tonalitatea acestui document vorbește despre faptul că cei de la Bruxelles înțeleg că au de a face cu niște oameni care nu au nimic în comun cu valorile europene, cu niște oameni care au capturat statul și, pur și simplu, încearcă să-i mențină în anumite limite. E o rușine națională mare ca noi, după nouă ani de integrare europeană declarată, să obținem un document care este cel mai critic”, a spus Alexei Tulbure.

Potrivit deputatul liberal Lilian Carp, Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene încearcă să spună că „în Republica Moldova sunt încălcate regulile democrației și avem de a face cu un stat controlat. Consiliul UE atrage atenția la câteva subiecte prin care spune că statul de drept în Republica Moldova este în pericol: libertatea presei, justiția selectivă, calitatea viitorului Parlament. Există un amalgam de probleme care arată că Republica Moldova lunecă tot mai mult spre un stat autoritar”, a spus Lilian Carp. 

Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, consideră că pentru UE a devenit clar că Republica Moldova s-a transformat în istoria de succes a unui clan. „Această guvernare nu merită să primească finanțare, cu certitudine”, spune Alexandru Slusari.

Consiliul de Afaceri Externe al Uniunii Europene și-a reafirmat luni, 26 februarie, sprijinul pentru Republica Moldova, însă a subliniat că acest sprijin este condiționat de realizarea ai multe reforme reale, în special în domeniul justiției, luptei anticorupție și economiei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.