Consiliul Unirii cheamă la protest împotriva vizitei lui Rogozin şi a Patriarhului Kiril

Consiliul Unirii se declară împotriva vizitei la Chişinău a vicepremierului rus, Dmitri Rugozin, şi a Patriarhului Kiril. În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, membrii consiliului au dat citire unei declaraţii comune, anunţând că vor organiza o acţiune paşnică de protest, în care îşi vor manifesta dezacordul.

„Consiliul Unirii îi îndeamnă atât pe români, cât şi pe alogenii cu demnitate naţională să se alăture acţiunilor de sensibilizare asupra lipsei de verticalitate a puterii în faţa Rusiei şi a pericolului de compromitere a interesului naţional şi a obiectivului european al populaţiei Republicii Moldova”, a citat din declaraţie preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco.

 

Potrivit Vitaliei Pavlicenco, Dmitri Rogozin şi Patriarhul Kiril vin la Chişinău nu pentru a încuraja sau a binecuvânta aspiraţiile europene ale ţării, dar pentru a presa şi intimida autorităţile să rămână pe orbita rusească şi să renunţe la Summitul de la Vilnius. Consiliul Unirii îndeamnă Guvernul să manifeste demnitate în faţa intimidărilor „oamenilor trimişi de Moscova”. „Populaţia creştină din Republica Moldova continuă a fi manipulată, iar guvernanţii de la Chişinău nu încurajează desprinderea Bisericii noastre de Biserica Rusă”, a spus Vitalia Pavlicenco.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Veteranilor de Război–1992 „Tiras–Tighina”, Anatolie Caraman, Dmitri Rogozin nu poate fi primit în ţară, deoarece în conflictul armat din 1992 el era acela care omora soldaţii moldoveni. „Mă doare sufletul că orchestra militară a trupelor de carabinieri, care s-au întors cu glorie de pe câmpul de luptă, va trebui să-i cânte lui Rogozin. Aceasta este o nebunie a guvernării noastre”, a spus Anatolie Caraman.

Acesta a adăugat că Republica Moldova trebuie să se unească România, iar prin vizite de acest gen ale oficialilor ruşi unirea poate fi compromisă. „S-au manifestat şi au arătat că ei sunt stăpânii, deci încă o dată au demonstrat că noi de ei nu am scăpat. Mai vin încă o dată să ne mai ameninţe guvernarea şi întreaga societate”, a spus Anatolie Caraman.

Consiliul Unirii va protesta în faţa Guvernului şi a Catedralei Mitropolitane.

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, va sosi la Chişinău pe 2 septembrie, în a doua parte a zilei. Pe 3 septembrie, Rogozin se va deplasa la Tiraspol, unde va participa la ceremonia de lansare a construcţiei unui spital . Iar Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii va efectua o vizită în Republica Moldova în perioada 7-8 septembrie.

  • vitalia pavlicenco indeamna la protest.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.