Aşa-zisa Lege 2% nu este funcţională pe motiv că nu a fost elaborat un mecanism pentru aplicarea acesteia. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Consiliului Naţional al ONG-urilor, Iuliana Cantaragiu, în cadrul unor dezbateri publice organizate la IPN.
Legea respectivă oferă persoanelor fizice şi juridice dreptul de a direcţiona organizaţiilor neguvernamentale până la 2% din impozitul pe venit plătit statului. În lipsa acestor mecanisme, organizaţiile neguvernamentale nu pot beneficia la modul real de susţinerea oferită de către cetăţeni. „Noi am insistat să fie introdus certificatul de utilitate publică în cadrul Legii 2% după logica că aceştia sunt bani publici şi trebuie să există un control asupra aplicării lor”, a menţionat preşedintele Consiliului Naţional al ONG-urilor, Iuliana Cantaragiu.
Conform Legii 2%, Comisiei de Certificare pe lângă Ministerului Justiţiei îi revine rolul de control. Comisia decide care ONG-uri pot beneficia de diseminarea procentuală şi care nu. De asemenea, Comisia are competenţa de a controla modul de utilizare a banilor parveniţi în urma diseminării procentuale şi cultelor religioase, a menţionat Ruslan Berzoi, preşedintele Comisiei de Certificare.
Chiar dacă nu există un mecanism pus la punct privind aplicarea Legii 2%, Comisia de Certificare este obligată să solicite ONG-urilor informaţia privind diseminarea procentuală. Indiferent dacă instituţiile au beneficiat sau nu de aceste diseminări, ele trebuie să ofere informaţia corespunzătoare, a comunicat Ruslan Berzoi. Potrivit lui, necunoaşterea legii este cea mai mare problemă pentru solicitanţii certificatelor de utilitate publică, care vin la Comisie nepregătiţi.
Adoptarea unui mecanism care permite direcţionarea a 2% din impozitul pe venit al persoanelor în favoarea organizaţiilor societății civile a fost prevăzută în Strategia de dezvoltare a societății civile pentru perioada 2012-2015.