Consiliul ministerial al OSCE nu a adoptat o declaraţie finală şi cu privire la R. Moldova
Consiliul ministerial al OSCE nu a adoptat nici în acest an o Declaraţie politică finală şi o Declaraţie Regională cu privire la R. Moldova, transmite Info-Prim Neo cu referire al serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al R. Moldova.
În discursul de încheiere al reuniunii ministeriale OSCE de la Atena, ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă, a exprimat dezamăgirea cu privire la faptul că în pofida eforturilor consistente depuse de către delegaţia R. Moldova şi actorii implicaţi, Organizaţia nu a reuşit nici de această dată să atingă consensul pe aceste documente importante.
Consiliul ministerial al OSCE de la Atena, desfăşurat în zilele de 1 şi 2 decembrie, şi-a încheiat lucrările prin adoptarea unei serii de decizii şi declaraţii vizând aprofundarea şi revigorarea cooperării între statele membre pentru a face faţă riscurilor actuale la adresa securităţii în arealul euro-atlantic şi euro-asiatic. Un element important în acest sens îl constituie Declaraţia Ministerială privind Procesul Corfu în cadrul OSCE, care conturează domeniile prioritare de activitate în combaterea riscurilor noi şi a celor tradiţionale la adresa securităţii.
Totodată, 27 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice au făcut o declaraţie prin care au reiterat poziţia privind condiţionalitatea ratificării Tratatului FACE adaptat cu îndeplinirea în totalitate a angajamentelor reflectate în Actul Final al Tratatului FACE din 1999 şi anexele sale. R. Moldova, Ucraina, Georgia şi alte ţări s-au aliniat la declaraţia Alianţei Nord-Atlantice.
În cadrul Consiliului ministerial, un grup de state membre ale OSCE au distribuit o declaraţie cu privire la marcarea aniversării a XX de la reunificarea Europei, la care s-a asociat şi R. Moldova.