Consiliul din Edineţ nu activează. O mie de oameni nu-şi pot perfecta actele pe imobile

Oraşul Edineţ are consiliu local inactiv pe motiv că unii consilieri nu se prezintă la şedinţe. Aceasta face locuitorii urbei să aştepte în zadar perfectarea actelor pentru imobilele pe care le deţin, deoarece oficiul cadastral nu înregistrează un imobil fără o decizie a consiliului local. Într-un astfel de cerc vicios s-au pomenit circa o mie de locuitori ai oraşului Edineţ.

Olga V. (numele a fost modificat), locuitoare a oraşului, a comunicat pentru IPN că nu-şi poate vinde imobilele deoarece lucrătorii cadastrali nu au efectuat formarea bunurilor imobile, lucrările respective fiind plătite de către autorităţile publice locale.

La oficiul teritorial „Cadastru”, femeii i s-a spus că lucrările de formare a bunurilor imobile nu se fac individual, ci doar pentru toţi vecinii dintr-o curte, acestea prevăzând măsurarea şi înregistrarea bunurilor. Deoarece Olga V. intenţionează să-şi vândă bunurile urgent, lucrătorii cadastrali au îndemnat-o să plătească lucrările pentru toţi vecinii, suma solicitată fiind de circa 5 mii de lei. „Cine are mare nevoie, plăteşte, n-are încotro. Mi s-a creat impresia că e vorba de o schemă în care sunt implicate mai multe persoane. Şi mă tem că nu doar în Edineţ”, a opinat femeia.

La solicitarea IPN către întreprinderea de stat „Cadastru” a răspuns Tatiana Iurcu, consultant, care a comunicat că este imposibil ca unei persoane să i se ceară să achite pentru formarea bunurilor imobile ale tuturor vecinilor. Autorităţile locale fac un plan de efectuare a inventarierii tehnice şi cartografiere a bunurilor şi tot ele plătesc pentru aceasta.

Viceprimarul de Edineţ, Valerian Ciobanu, a comunicat pentru IPN că astfel de lucrări sunt achitate de Primărie conform unui plan stabilit, dar problema este că de anul trecut consiliul local nu activează, or acesta trebuie să aprobe planul geometric al bunurilor formate, prezentat de lucrătorii cadastrali, după care aceste imobile pot fi înregistrate oficial şi la Oficiul Cadastral.

În Edineţ sunt case privatizate de mult timp de către locuitori. „Sunt persoane care au acte de privatizare, dar nu au bunurile înregistrate la Cadastru şi apare problema anume când vor să le vândă”, a precizat viceprimarul.

Pentru a informa Primăria că au nevoie de formarea bunurilor imobile, oamenii trebuie să depună o cerere. „După aceasta noi trimitem o cerere către Cadastru, lucrătorii de acolo trebuie să facă lucrările şi planul urmează a fi prezentat Consiliului local. Edineţ este un caz ieşit din comun, consiliul nostru nu se poate convoca din 2012. Noi, chiar dacă găsim banii astăzi pentru formarea bunurilor, fără decizia consiliului, bunurile nu vor fi înregistrate”, a comunicat Valerian Ciobanu. Formarea bunurilor imobile pentru un singur lot de pământ de circa 6 ari costă autorităţilor locale circa 1500 de lei.

Tatiana Iurcu de la întreprinderea de stat „Cadastru”  a spus că cetăţenii care se confruntă cu probleme legate de înregistrarea cadastrală a bunurilor imobile se pot adresa la numărul de încredere al „Cadastru” – 022 88 10 17.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.