Consiliul de Presă din Republica Moldova s-a autosesizat în cazul difuzării de către o televiziune locală a unui reportaj în care au fost prezentate imagini morbide în prim-plan cu un copil decedat din neatenţia părinţilor, aflaţi în stare de ebrietate. Membrii Consiliului de Presă au constatat încălcarea prevederilor Codului Deontologic, care stabileşte că jurnaliştii nu furnizează publicului detaliile morbide ale crimelor, accidentelor şi catastrofelor. De asemenea, Consiliul s-a arătat dispus să ajute reţeaua radiodifuzorilor regionali în instruirea suplimentară a jurnaliştilor privind respectarea normelor deontologice, transmite IPN.
Postul de televiziune Impuls TV din Şoldăneşti a difuzat un reportaj, preluat ulterior de reţeaua radiodifuzorilor regionali şi de unele posturi TV naţionale, despre o fetiţă care ar fi decedat după ce mama sa, fiind în stare de ebrietate, a scăpat-o din braţe, iar copilul a fost călcat de căruţă. În reportaj au fost utilizate imagini neprocesate electronic în care copilul decedat apare în prim-plan.
În răspunsul la notificarea Consiliului de Presă, directorul postului de televiziune a menţionat că jurnaliştii care au realizat reportajul nu consideră că au încălcat normele deontologice, chiar dacă a admis că imaginile în prim-plan cu cadavrul copilului şi rănile acestuia puteau fi omise. Totodată, în răspuns se afirmă că părinţii înşişi au postat imagini cu copilul decedat în reţelele de socializare.
Membrii Consiliului de Presă au remarcat că utilizarea imaginilor foto sau video ale copiilor decedaţi nu poate fi argumentată din punct de vedere editorial în reflectarea subiectelor de acest gen şi contravine bunelor practici jurnalistice. De asemenea, Consiliul a dezaprobat difuzarea imaginilor morbide pentru a impresiona publicul şi a amplifica dramatismul evenimentului, cu scopul de a obţine rating, iar ştirea să fie preluată de alte instituţii mass-media.
Consiliul de Presă a recomandat jurnaliştilor şi instituţiilor mass-media să renunţe la reflectarea unor astfel de situaţii doar în context senzaţional în favoarea analizei cauzelor şi a altor aspecte sociale şi educative. Totodată, Consiliul de Presă şi-a exprimat disponibilitatea de a ajuta reţeaua radiodifuzorilor regionali în instruirea suplimentară a jurnaliştilor privind reflectarea deontologică a cazurilor care vizează copiii.