Consiliul de Presă a constatat încălcarea de către postul de televiziune Prime TV, în cadrul emisiunii „Vorbește Moldova”, ediția „Cine a lăsat-o gravidă pe Mariana?”, a prevederilor deontologice care obligă jurnaliștii să protejeze identitatea minorilor implicați în evenimente cu conotație negativă. În cadrul ședinței din 23 noiembrie, membrii Consiliul de Presă au examinat o plângere a Centrului Național de Prevenire a abuzului față de Copii privind respectiva emisiune, transmite IPN.
Centrul Național de Prevenire a abuzului față de Copii a reclamat că în cadrul emisiunii au fost admise grave încălcări ale drepturilor copilului: au fost publicate datele cu caracter personal ale copilului aflat în situație de vulnerabilitate, fiind prezentate și intervievate rudele, ceea ar putea duce la identificarea copilului, au fost oferite detalii specifice și intime (despre igiena personală, relații sexuale cu alte persoane). În general, emisiunea a transmis un mesaj de etichetare și învinovățire a copilului victimă. Centrul consideră că emisiunea aduce prejudicii emoționale grave copilului și reprezintă o imixtiune în viața privată a acestuia. „Chiar dacă realizatorii au avut acordul părinților pentru participarea la emisiune, inclusiv a copilului, jurnaliștii trebuie să țină cont de faptul că părinții nu întotdeauna conștientizează consecințele mediatizării unor astfel de cazuri, iar sarcina jurnalistului este de a se asigura că modul de reflectare nu va afecta emoțional copilul”, se spune în plângerea Centrul Național de Prevenire a abuzului față de Copii.
Consiliul de Presă a constatat încălcarea de către postul de televiziune Prime TV a mai multor articole ale Codului deontologic al jurnalistului care vizează acuratețea prezentării informațiilor, protecția minorilor și a victimelor. În decizia adoptată, Consiliul de Presă a recomandat producătorilor emisiunii „Vorbește Moldova” să instruiască colaboratorii cum să abordeze subiectele cu implicarea copiilor, fără a încălca drepturile acestora. Totodată, Consiliul de Presă a solicitat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să inițieze o anchetă internă privind furnizarea de către cadrele medicale a unor informații confidențiale despre sănătatea victimei, ceea ce încalcă deontologia profesională a medicilor. În același timp, Consiliul a cerut Instituției Avocatului Poporului și, în special, avocatului poporului pentru protecția drepturilor copilului, să se expună în acest caz care încalcă drepturile copilului.
În cadrul aceleiași ședințe, Consiliul de Presă a examinat plângerea Amnesty International Moldova împotriva posturilor Publika TV, Prime TV, Canal 3 și a site-ului Telegraph.md, care ar fi difuzat, conform reclamantului, materiale cu caracter de dezinformare despre o conferință de presă-manifest organizată de Amnesty International la tema expulzării din Moldova a profesorilor turci. În știre jurnaliștii acuză ONG-ul că e afiliat politic și că a folosit copiii în scop politic. Consiliul de Presă a constatat că materialul jurnalistic a fost prezentat disproporționat, în reportajele televizate lipsesc elemente informative relevante, iar unele informații nu au acoperire factuală, nu se face distincție dintre fapte și opinii, iar opinia unor părți prezentate în context negativ lipsește.
Examinând o plângere a primarului și a consilierilor orașului Drochia împotriva publicației periodice Drochia Reporter, în care primii se plâng că au fost lezate onoarea și demnitatea într-un articol apărut pe site, Consiliul de Presă a ajuns la concluzia că articolul reclamat este unul de opinie, care însă nu este marcat corespunzător. Totodată, chiar și în cazul articolelor de opinie, jurnaliștii au obligații deontologice, care au fost încălcate de către autor. Consiliul de Presă a constatat aceste încălcări și a formulat câteva recomandări redacției publicației Drochia Reporter.
Ședința Consiliului de Presă din 23 noiembrie a fost ultima în actuala componență, deoarece mandatul membrilor Consiliului expiră. În următoarele săptămâni, va fi anunțat un concurs public de selectare a noii componențe a Consiliului de Presă pentru următorii doi ani.