Consiliul de Presă anunţă concursul pentru Premiul Naţional de Etică

Consiliul de Presă a anunţat concursul pentru acordarea Premiului Naţional de Etică şi Deontologie Profesională Jurnalistică, ediţia anului 2016. La concurs pot participa toate instituţiile media din Republica Moldova. Potrivit organizatorilor, premiul va fi acordat după ce instituţiile vor fi monitorizate pe parcursul anului de către public şi un grup de experţi, transmite IPN.

Regulamentul de organizare a concursului prevede că acesta se va desfăşura în câteva etape. Astfel, în perioada 25 mai -25 iunie, instituţiile mass-media îşi pot propune candidatura de sine stătător, pot fi propuse de către consumatorii de media sau de un grup de experţi creat de Consiliul de Presă în acest scop. Lista participanţilor în concurs va fi făcută publică până la 10 iulie 2016 pe platforma online www.mediaforum.md.

În perioada 10 iulie-15 noiembrie, vizitatorii platformei vor putea acorda puncte candidaţilor. Totodată, organizatorii concursului menţionează că votul publicului are titlu de recomandare, dar nu este obligatoriu pentru membrii Consiliului de Presă care vor stabili învingătorul.

La etapa a treia a concursului, în perioada 15-25 noiembrie, Consiliul de Presă va cumula punctajul participanţilor la concurs, iar până la 1 decembrie va fi publicată lista a trei instituţii media care au acumulat cel mai mare punctaj în rezultatul votului public şi al experţilor şi membrilor Consiliului de Presă.

Ulterior, în cadrul unei şedinţei speciale, Consiliul de Presă va lua decizia cu privire la acordarea sau neacordarea Premiului Naţional de Etică. Membrii Consiliului, care reprezintă sau sunt angajaţi ai instituţiilor mass-media candidate la Premiu, nu vor participa în procesul de evaluare a candidaţilor şi la luarea deciziei finale privind desemnarea câştigătorului.

Totodată, Consiliul de Presă poate decide retragerea Premiului pentru laureatul/laureaţii din anii precedenţi dacă constată încălcarea constantă de către aceştia a normelor deontologice şi a prevederilor Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Profesională Jurnalistică a fost instituit în anul 2015 de Consiliul de Presă pentru a promova jurnalismul de calitate şi bunele practici jurnalistice. Câştigătoare a Premiului pentru anul 2015 a fost redacţia Biroului din Chişinău a postului de radio „Radio Europa Liberă”.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.