Consiliul de Presă a constatat încălcarea de către postul de televiziune Publika TV a prevederilor deontologice care obligă jurnaliștii să prezinte informațiile într-o manieră onestă și echilibrată în reportajele care au reflectat situația de conflict de la sfârșitul lunii mai la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău, când o profesoară a fost acuzată că ar fi agresat un elev, feciorul unei prezentatoare de la acest post tv. În cadrul ședinței din 31 iulie, Consiliul de Presă a examinat o sesizare depusă de profesoara Viorica Daltă împotriva postului tv și a jurnalistei Marcela Dedin, transmite IPN.
Consiliul de Presă a ajuns la concluzia că în acest caz prezentatoarea, care se află în concediu de îngrijire a copilului și a fost citată ca sursă în reportaje, nu a încălcat prevederile Codului Deontologic. În același timp, postul de televiziune și autorii reportajelor au încălcat normele deontologice prin reflectarea tendențioasă a acestei situații, utilizarea unor titluri generalizatoare și încălcarea principiului prezumției nevinovăției.
În cadrul aceleiași ședințe, Consiliul de Presă a acceptat pentru examinare plângerea depusă de Victor Pridorojnîi, condamnat în primă instanță în cazul jafului armat de la magazinul „Metro” din anul 2014 care s-a soldat cu uciderea unei persoane. Reclamantul s-a plâns împotriva unor instituții media care ar fi prezentat publicului informații neverificate și au încălcat principiul prezumției nevinovăției. Membrii Consiliului de Presă nu au constatat încălcări evidente ale deontologiei profesionale jurnalistice în acest caz. Totodată, a fost remarcată utilizarea incorectă a termenelor care definesc statutul persoanelor aflate în conflict cu legea. Consiliul de Presă le recomandă jurnaliștilor să folosească cu mai multă acuratețe și precizie termenii juridici în raport cu persoanele bănuite sau acuzate de încălcarea legislației, în privința cărora nu există o decizie definitivă a instanței de judecată, pentru a nu le încălca dreptul la un proces judiciar corect.
Examinând o autosesizare privind presupuse încălcări deontologice în reflectarea conflictului și a bătăii din preajma complexului „Atrium”, în rezultatul căreia o persoană a decedat, Consiliul de Presă a constatat încălcarea de către portalul Deschide.md a mai multor prevederi deontologice, inclusiv divulgarea unor date și informații nerelevante despre viața privată, aplicarea de etichete și amestecul de fapte și opinii în relatarea jurnalistică.
Membrii Consiliului de Presă au examinat și o sesizare depusă de M. Țurcanu, care a invocat presupuse discriminări pe criterii de etnie în titlurile unor știri de pe site-urile Point.md și Aif.md despre infracțiuni comise peste hotarele țării, atunci când au utilizat formula „moldovean” în sens de „cetățean al Republicii Moldova”. Consiliul de Presă nu a fost de acord cu argumentele reclamantului, considerând că o asemenea formulare nu reprezintă o discriminare.
La ședința din 31 iulie, membrii Consiliului de Presă au examinat și sesizarea Constanței Popa împotriva unei știri publicate de site-ul Bloknot-Moldova.md, titlul căreia ar fi discriminat persoanele cu dizabilități. După notificarea transmisă de Consiliul de Presă, redacția site-ului a retras știrea. În acest caz, membrii Consiliului au recomandat redacției să utilizeze titluri exacte care nu lasă loc de interpretări și nu distorsionează informația.