Consiliul de Presă a constatat mai multe încălcări comise de unele instituții media

Membrii Consiliului de Presă au constatat, în cadrul ultimei ședințe, mai multe încălcări ale Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, admise de către mai multe instituții mass-media. Încălcările se referă la prevederile ce țin de protecția minorilor, toleranța și nediscriminarea, dar și la corectitudinea și echidistanța în prezentarea informației, transmite IPN.

Prima sesizare examinată de Consiliul de Presă a fost depusă de Coaliția Națională Viața fără Violență în Familie împotriva Curaj TV, care a publicat pe 22 august pe pagina sa electronică un material intitulat: „Răpită și violată la 14 ani de 6 bărbați din Nord”. Reprezentanta Coaliției, Natalia Rezneac, a declarat că acest caz este unul alarmant, pe motiv că autorul materialului video a prezentat date care identifică presupusa victimă minoră a unui abuz sexual, și a intimidat-o cu întrebări provocatoare. În răspunsul la notificarea Consiliul de Presă în acest caz, CurajTV afirmă că autorul materialului nu este jurnalist de profesie, ci un simplu autor pe blogul CurajTV, iar apariția interviului a fost motivată de faptul că exista riscul unei mușamalizări a cazului de viol de către organele de drept. După notificarea Consiliului de Presă, secvențele video au fost editate în scopul protejării identității minorei, însă membrii Consiliului au fost de părerea că și această versiune a materialului contravine standardelor jurnalistice de relatare a subiectelor despre copii. Consiliul de Presă a constat încălcarea unor prevederi deontologice cu privire la protecția persoanelor în situații vulnerabile, protecția minorilor, dar și cu privire la toleranță și nediscriminare și a recomandat editarea suplimentară sau retragerea interviului de pe site. Consiliul de Presă a amintit că respectarea drepturilor copiilor nu este doar o obligație deontologică, ci și una legală, recomandând instruirea colaboratorilor și a voluntarilor CurajTV, astfel încât să nu fie admise astfel de încălcări în viitor.

O plângere similară a fost depusă de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) împotriva postului de televiziune Publika TV. Reprezentanta CNPAC, Rodica Corețchi-Mocanu, a menționat că în cadrul unei emisiuni din ciclul „Moldova, țară de minune”, difuzată pe 24 septembrie, a fost relatată povestea a trei copii victime ale violenței, unul dintre care este posibilă victimă a abuzului sexual. Reprezentanta Centrului afirmă că a oferit interviu pentru emisiunea respectivă și a atenționat reporterul privind necesitatea de a proteja datele de identitate ale protagoniștilor, pentru ca aceștia să nu fie revictimizați sau stigmatizați, însă postul TV nu a ținut cont de aceste recomandări. Consiliul de Presă a constatat că autorii materialului au încălcat prevederile deontologice conform cărora jurnalistul nu dezvăluie identitatea victimelor accidentelor, calamităților, infracțiunilor, cu precădere ale agresiunilor sexuale. De asemenea, a fost încălcată prevederea deontologică de a proteja identitatea minorilor implicați în evenimente cu conotație negativă (accidente, infracțiuni, dispute familiale, sinucideri etc.), inclusiv ca martori. Consiliul de Presă a solicitat postului Publika TV să reediteze emisiunea, prin redactarea textului și a imaginilor. Totodată, CP a solicitat Consiliului Coordonator al Audiovizualului să se autosesizeze pe marginea acestui caz.

În aceeași ședință, Consiliul de Presă a examinat o plângere a portalului Glasul.md împotriva portalului Timpul, constatând încălcarea prevederilor deontologice, potrivit cărora „jurnalistul prezintă informațiile într-o manieră onestă, echilibrată și numai după ce a făcut demersuri pentru verificarea lor” și „jurnalistul solicită opinia tuturor părților relevante pentru subiect”.

Încălcări similare au fost constatate în cadrul examinării plângerii depuse de către omul de afaceri Andrei Magalu împotriva posturilor de televiziune Publika TV, Prime TV, Canal 3 și a postului de radio Publika FM. Radiodifuzorii menționați au preluat de pe site-ul Jurnalul.md (site-clonă, cunoscut ca o resursă online unde deseori se publică informații neadevărate și distorsionate), informații care îl acuză pe Andrei Magalu de contrabandă și eschivare de la plata impozitelor, fără să le verifice și fără a solicita opinia persoanei acuzate. Consiliul de Presă a constatat încălcarea de către instituțiile mass-media reclamate a prevederilor deontologice care obligă jurnalistul să verifice informațiile înainte de a le publica. În decizia adoptată, CP îi recomandă lui Andrei Magalu să solicite acordarea dreptului la replică în legătură cu afirmațiile din articol care îl vizează direct, iar radiodifuzorilor vizați – să ofere acest drept.

Membrii Consiliului de Presă s-au autosesizat în cazul publicării de către portalul KP.md a articolului „По Кишиневу ходят люди – „бомбы” care relatează în termeni ofensatori și discriminatorii despre persoanele cu probleme de sănătate mintală. CP a constatat că articolul contravine principiilor generale ale eticii și deontologiei jurnalistice, fiind utilizat un limbaj inadecvat și încălcate prevederile deontologice cu privire la toleranță și nediscriminare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.