Consilierul preşedintelui Vladimir Voronin face primele declaraţii în legătură cu deplasarea şefului statului la Moscova
Consilierul preşedintelui Vladimir Voronin, Marc Tcaciuc, se arată obtimist în privinţa evoluţiei ulterioare a relaţiilor moldo-ruse, după vizita şefului statului la Moscova şi întrevederea avută cu omologul rus.
Într-un interviu acordat în seara de 8 august agenţiei ruse „Ria Novosti”, Marc Tcaciuc afirmă că dispoziţiile care au fost făcute imediat după dialogul de aproape două ore a celor doi şefi de stat, permite să se spună că procesul de „dezgheţare” a relaţiilor moldo-ruse a fost iniţiat.
Potrivit lui Marc Tcaciuc, preşedintele Voronin s-a întâlnit cu omologul său rus, în ultimul timp, cu mai multe ocazii, inclusiv în cadrul unui recent summit neformal, însă întrevederea de la Moscova din 8 august poartă un caracter special. Din februarie 2003, Putin şi Voronin au purtat, în premieră, un dialog tete-a-tete de aproape două ore, în care a fost atins un spectru larg de subiecte ce ţin de relaţiile dintre cele două ţări. Deja este clar că această întrunire va conferi o nouă dinamică dialogului moldo-rus, susţine Tcaciuc.
Potrivit acestuia, dialogul lui Voronin şi Putin este important şi pentru că au fost discutate mecanismele soluţionării conflictelor existente. În scurt timp vor fi reluate discuţiile privind viitoarele relaţii economice şi comerciale. RM este interesată să atragă capitalul rusesc. Suntem optimişti şi în ceea ce priveşte reluarea importului de către Rusia a vinurilor voldoveneşti, a mai spus Tcaciuc.
Referindu-se la conflictul transnistrean, sursa citată a subliniat că Vladimir Putin a catalogat-o drept cea mai acută în regiune. Consilierul şi-a exprimat speranţa că diferendul transnistrean va deveni unul unical, în sensul identificării unui model universal de soluţionare, care va putea fi aplicat şi în cazul altor conflicte. Partea moldovenească insistă asupra soluţionării problemei, exclusiv în baza unor resurse politice, fără a regurge la acţiuni violente.
Comisia interguvernamentală moldo-rusă, care nu activează în regim normal mai bine de 2 ani, a fost un alt subiect atins în cadrul întrevederii de la Moscova. A fost luată decizia reluării lucrărilor comisiei. Una dintre orientările comune va viza relaţiile umanitare, partea modovenească dispunând de iniţiative în acest sens.
În interviul oferit „Ria Rovosti”, Marc Tcaciuc s-a referit şi la statutul limbei ruse în RM. Potrivit lui, Vladimir Voronin a anunţat că poziţia lui în acest sens rămâne neschimbată: de jure limba rusă este o limbă de comunicare interetnică în republică, de facto în R. Moldova toate documentele oficiale sunt traduse obligatoriu în limba rusă. În o treime din şcoli procesul educaţional se desfăşoară în limba rusă. Nu există limitări în acest sens nici pentru obţinerea studiilor superioare.
Partea moldovenească nu a oferit presei de la Chişinău declaraţii privind deplasarea preşedintelui Vladimir Voronin la Moscova. Potrivit unor informaţii neconfirmate, şeful statului s-ar putea întâlni cu ziariştii în seara zilei.