Consilier prezidențial: Sistemul educațional se află într-o criză profundă

Sistemul educațional din Republica Moldova se află într-o criză profundă. Pentru a redresa situația sunt necesare măsuri radicale, de sistem. Declarațiile au fost făcute de consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, cercetării și culturii, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii „Acces direct” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.


Potrivit lui, și universitățile cu renume din Moldova au îngrijorări în legătură cu numărul în scădere al studenților și cu spiritul demotivant din rândul profesorilor. „Anul acesta numărul studenților se va reduce considerabil în raport cu anii precedenți. Asta înseamnă mai puține ore pentru profesori, asta înseamnă mai mici salarii, asta înseamnă falimentarea și a învățământului superior din țara noastră”, a spus Corneliu Popovici.

Referindu-se la petiția lansată de profesori în cadrul unei acțiuni de protest, consilierul spune că aceasta este un strigăt de disperare, o dovadă a faptului că le-a ajuns cuțitul la os. Profesorii au salarii mizere care nu le ajung pentru a-și asigura existența. „Ce fel de calitate a instruirii poate fi dacă profesorii noștri nu au ce mânca, nu au pe ce trăi, nu au cu ce să-și întrețină copiii? Ca urmare, a venit momentul când sistemul de salarizare a profesorilor trebuie să fie schimbat radical”, a spus Corneliu Popovici.

Potrivit lui, Republica Moldova în ultimii ani a alocat resurse destul de mari pentru învățământ. În comparație cu statele vecine, Republica Moldova alocă mai multe procente din PIB pentru educație, spune consilierul, însă banii alocați sunt gestionați ineficient. „Bani în sistem sunt, însă ei sunt gestionați ineficient. Ca urmare, sistemul nu funcționează, profesorii nu sunt motivați și avem rezultatele care le avem”, a afirmat Corneliu Popovici.

Consilierul spune că pe parcursul ultimilor 7-8 ani din sistemul educațional au plecat în jur de zece mii de cadre didactice. Actualmente, doar 10% din absolvenții specialităților pedagogice se încadrează în sistemul educațional. „În fiecare an, din sistem pleacă de 4-5 ori mai multe persoane decât vin. Respectiv, există riscul că până în anul 2021 contingentul de cadre didactice va avea un deficit enorm și peste 40% dintre acestea vor fi persoane care vor depăși vârsta de pensionare”, a menționat consilierul.

Comunitatea „Pedagogi Solidari” a lansat pe 16 august o petiție adresată instituțiilor de stat prin care cere majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% și dublarea salariilor personalului auxiliar. Petiția urmează a fi depusă la instituțiile vizate pe 5 septembrie, timp în care vor fi colectate semnături. Grupul de inițiativă speră că, timp de o lună, pe 5 octombrie, de Ziua Mondială a Profesorului, autoritățile vor veni cu un răspuns pozitiv la solicitare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.