Congresul UJM: O presă liberă nu poate să existe în condiţii de corupţie, frică şi sărăcie
O presă liberă nu poate să existe în condiţii de corupţie, frică şi sărăcie. Acesta a fost sloganul celui de-al XIV-lea Congres al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova (UJM), care a întrunit vineri, 30 mai, la Chişinău jurnalişti profesionişti, reprezentanţi ai tuturor tipurilor mass-media din R. Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele UJM, Valeriu Saharneanu, a declarat că sloganul a fost sugerat de către Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor tuturor statelor-membre, fiind unul evocator pentru R. Moldova. În acelaşi timp, Valeriu Saharneanu a remarcat că, deşi Uniunea se confruntă cu o situaţie financiară mai dificilă, este mai puternică acum ca niciodată pentru că nu cedează nici un centimetru în lupta pentru drepturile jurnaliştilor, protestează ferm împotriva cenzurii şi atacurilor asupra presei independente. Ultimul congres al UJM a avut loc în 2004, când jurnaliştii acuzau condiţii nefavorabile pentru dezvoltarea mass-media libere. „Dificultăţile din 2004 par astăzi puerile; schimbarea nu a avut loc, iar revendicările noastre sunt aceleaşi”, a menţionat preşedintele UJM. Valeriu Saharneanu a subliniat că partidul de guvernământ a purtat pe parcurs de aproape 8 ani un război deschis împotriva presei libere şi a organizaţiilor de jurnalişti care apără libertatea presei. Congresul a adoptat în acest sens o rezoluţiei asupra „Raportului-rechizitoriul pe fapte anti-presă comise de guvernarea comunistă în anii 2001-2008”. Jurnaliştii acuză guvernarea de impunerea ideologiei de stat, limitarea la maximum a spaţiului public de dezbateri în audiovizualul public, organizarea respresiunilor împotriva instituţiilor de presă independente, refuzul de a se conforma prevederilor legii cu privire la transformarea Companiei Teleradio-Moldova în instituţie publică, exercitarea ilegală a controlului politic asupra Consiliului Coordonator al Audivizualului (CCA), declanşarea campaniei de etatizare a presei locale, ş.a.
În cadrul congresului a fost adoptată şi o rezoluţie cu privire la deontologia profesională, prin care jurnaliştii condamnă atacurile la persoană din mijloacele de informare aservite puterii şi insistă că „astfel de ieşiri pretins publicistice sunt incompatibile cu jurnalismul în înţelesul adevărat al cuvântului”. Totodată, jurnaliştii au lansat un apel către toate consiliile municipale şi raionale conduse de coaliţii democratice, cerându-le să dea dovadă de fidelitate principiilor de organizare şi funcţionare democratică a administraţiilor locale. „Deetatizarea presei la nivel local, elaborarea unor strategii de sprijinire şi de consolidare a presei independente ar pune baza dezvoltării unui proces necesar de democratizare autentică a vieţii publice în R. Moldova”, se spune în rezoluţia-apel lansată.
Preşedintele UJM, Valeriu Saharneanu, şi vicepreşedinţii Petru Bogatu şi Corina Fusu au fost realeşi în funcţii în cadrul congresului.
UJM este o organizaţie non-guvernamentală şi reprezentativă a jurnaliştilor profesionişti din R. Moldova. Uniunea numără actualmente circa 350 de lucrători media activi şi peste 150 de jurnalişti pensionaţi. UJM este afiliată la Uniunea Sindicală Mediasind din România şi la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Bruxelles.