Congresul tuturor deputaţilor din Găgăuzia este o reacţie de apărare, analist

Congresul deputaţilor Adunării Populare a Găgăuziei, anunţat pentru sâmbătă, 22 februarie, este o acţiune de apărare şi o modalitate de a demonstra Chişinăului că găgăuzii şi conducerea regiunii formează o unitate perfectă. De această părere este directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, transmite IPN.

Analistul politic spune că prin această unitate se contestă declaraţiile Chişinăului că referendumul consultativ din 2 februarie ar fi ilegal. În viziunea lui Igor Boţan, scenariul de la începutul anilor '90, când la congrese similare s-au votat hotărâri care au dus la dezbinarea moldo-găgăuză, nu se va repeta în 2014, deoarece contextul este altul. „Aceleaşi acţiuni în aparenţă nu pot avea aceeaşi semnificaţie când contextele sunt absolut diferite”, a subliniat Igor Boţan.

Adunarea Populară a decis desfăşurarea, la 22 februarie, a unui congres al deputaţilor de toate nivelurile, inclusiv a celor care au deţinut mandate în anii '90. Congresul urmează să aprobe rezultatele referendumurilor desfăşurate la începutul lunii februarie în Găgăuzia. Autorităţile centrale ale Republicii Moldova au calificat organizarea  plebiscitelor drept acţiune care încalcă legislaţia ţării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.