Conformarea benevolă a contribuabililor este în centrul reformei administrării fiscale

Numărul controalelor efectuate la agenţii economici în ultimele trei luni s-a micşorat faţă de perioada respectivă a anului trecut de la 1110 la 640. A crescut şi randamentul controalelor, a raportat, vineri, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, într-o conferinţă de presă prilejuită de împlinirea a 100 de zile de la învestirea sa în această funcţie, transmite IPN.

Potrivit şefului de la FISC, accentul a fost pus pe informarea şi educarea contribuabililor în vederea majorării nivelului de conformare benevolă la prevederile legislaţiei fiscale. Se lucrează şi la îmbunătăţirea calităţii serviciilor prestate contribuabililor, la reducerea costurilor de îndeplinire a obligaţiilor fiscale prin implementarea unor noi produse informaţionale. „O relaţie constituită pe respectul şi încrederea contribuabililor, precum şi ridicarea profesionalismului angajaţilor Fiscului şi a standardelor lor de conduită, ne va permite să schimbăm atitudinea faţă fiscalitate”, a menţionat Ion Prisăcaru.

Şeful de la FISC a comunicat că a fost revăzut şi sistemul de aplicare a sancţiunilor, în  funcţie de gravitatea încălcărilor comise de contribuabili. „Sloganul nostru este:  „Funcţionarul fiscal în serviciul contribuabilului”. În acest sens, vom stimula  contribuabilii oneşti, care îşi îndeplinesc exemplar obligaţiile fiscale. Totodată, vom utiliza toate pârghiile prevăzute de legislaţie pentru a sancţiona acei contribuabili care desfăşoară activitate ilicită de întreprinzător”, a mai spus Ion Prisăcaru.

Pe parcursul primei săptămâni a acţiunilor derulate de FISC în comun cu poliţia şi ministerul de ramură, în scopul combaterii transportului ilicit de pasageri şi mărfuri, au fost aplicate amenzi în sumă de 550 de mii de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.