Conflictul transnistrean si lipsa voinţei politice de a reforma economia ţin R. Moldova într-un con de umbră la Bruxelles, susţine un oficial european
Conflictul transnistrean si lipsa voinţei politice de a reforma economia ţin R. Moldova într-un con de umbră la Bruxelles, deşi ţara ar putea beneficia mai mult de investiţii străine, dacă ar folosi inteligent relaţia cu UE, a declarat europarlamentarul Jan Marinus Wiersma, citat de agenţia românească de presă NewsIn.
Perspectivele R. Moldova în acest moment sunt destul de mici pentru că " Moldova este o ţară mică, aşa ca nu beneficiază de multă atenţie, ca Ucraina de exemplu". Motivele ar fi legate de lipsa reformelor economice şi de problema transnistreană, a explicat Wiersma. Vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European a criticat autorităţile de la Chişinău şi pentru faptul că nu folosesc instrumentele de cooperare cu UE.
Europarlamentarul a afirmat că "sunt o serie de probleme - una ar fi reforma economică - partidul aflat la guvernare nu este foarte dornic de reformă în sectorul de stat. Ceea ce lipseşte este voinţa în plan intern - spre deosebire de Ucraina, unde sunt mai multe partide, mai ales Blocul Iulia Timosenko”.
Moldova s-a plasat în principiu pe un curs proeuropean şi lucrează cu Comisia Europeană pentru a-şi apropia legislaţia la cea europeană, dar lucrurile merg încet, pentru că ţara este blocată de problema transnistreană, ce nu poate fi rezolvată datorită relaţiilor oarecum complicate cu Rusia din acest moment. Ce mai vedem este şi că Moldova nu foloseste noua relaţie cu UE în cadrul politicii de vecinătate pentru a deveni convingătoare în atragerea de investiţii străine", a mai spus Wiersma.
Oficialul este de părere că "Rusia a pierdut influenţa în aceste state şi doreşte să-şi restabilească puterea, de aceea foloseşte şi energia ca mijloc de presiune. Pentru Moldova acesta este un factor care complică şi mai mult lucrurile, pentru că în climatul actual nu cred că se va ajunge prea curând la vreun acord privind Transnistria. Iar asta, pe lângă lipsa unor reforme angajate, impiedică dezvoltarea Moldovei şi a potenţialului său economic".