Conflictul Rusia – Ucraina pune la îndoială calitatea misiunii de pacificare din Moldova

Calitatea misiunii de pacificatori din Moldova este pusă la îndoială şi mai mult din cauza conflictului izbucnit între Rusia şi Ucraina – ţări garante în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Acum autorităţile de la Chişinău trebuie să facă demersuri pentru ca misiunea să fie transformată din una militară în una civilă. La aceste concluzii a ajuns Vitalie Gamurari, conferenţiar universitar la Academia de Ştiinţe a Moldovei, care a realizat studiul „Statutul forţelor pacificatoare în dreptul internaţional: Cazul Republicii Moldova”, transmite IPN.

Una dintre concluziile studiului se referă la ineficienţa evidentă a prezentului format de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean. Autorul subliniază că în ultimii 22 de ani situaţia nu numai că nu a fost reglementată, ci şi părţile au fost puse în situaţie de inegalitate. Republica Moldova este unicul subiect de drept internaţional ce reprezintă acest teritoriu, iar argumentele aduse de partea transnistreană în susţinerea dreptului la separare sunt nefondate în lipsa oricărei norme de drept internaţional. Autorul mai concluzionează că Federaţia Rusă a încălcat sistematic prevederile Acordului din 1992, document juridic sub care şi-a pus semnătura.

Referindu-se la actualul format al forţelor de menţinere a păcii, una din recomandări evocă necesitatea schimbării acestuia şi înlocuirea lui cu unul de observatori civili şi poliţieneşti în baza principiilor ce stabilesc conceptul contemporan al politicilor pacificatoare promovate de ONU.

O altă recomandare ţine de necesitatea de a intensifica dialogul diplomatic cu instituţiile Uniunii Europene pentru asigurarea implicării cât mai active în procesul de reglementare a conflictului, inclusiv prin atribuirea unui rol decisiv în cadrul viitorului format, fără a nega importanţa participării la procesul de negocieri într-un nou format a statelor deja prezente în procesul de negocieri, Ucraina şi Federaţia Rusă, dar fără a-i oferi celei din urmă dreptul de veto.

Studiul „Statutul forţelor pacificatoare în dreptul internaţional: Cazul Republicii Moldova” a fost elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova” implementat de către Asociaţia Promo-LEX.

  • vitalie gamurari despre situatia din moldova.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE