Conferința de la Munchen a reconfirmat că Rusia este din ce în ce mai autoritară, opinie

Conferința de securitate care a avut loc săptămâna trecută la Munchen, a reconfirmat faptul că se are de a face cu o Rusie din ce în ce mai autoritară și care nu ia în considerare interesele statelor cu care ar trebui să fie parteneră. Această opinie a fost exprimată de către deputatul liberal Roman Boțan, președintele Comisiei parlamentare de securitate naţională, apărare şi ordine publică, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Potrivit lui, Republica Moldova se află într-o zonă instabilă din punct de vedere al securității, într-o zonă unde există mai multe state care au probleme de natură internă cu implicarea altor te țări. Roman Boțan susține că din ceea ce a declarat premierul Pavel Filip în cadrul Conferinței, a remarcat câteva probleme interne importante: reforme structurale, consolidarea instituțiilor democratice, lupta cu corupția.

Președintele Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, este de părere că se observă dezangajarea Moldovei din orice proiecte europene. „Dezangajarea se re referă la faptul că au fost ratate acele oferte pe care le-a făcut și Alianța Nord-Atlantică, și Uniunea Europeană, mai ales în contextul ultimilor ani, mai ales în contextul de securitate la care s-a referit premierul Pavel Filip în cadrul conferinței”, spune Viorel Cibotaru. Potrivit lui, actuala guvernare nu-și dorește angajamentele și reformele pe care le declară.

Vitalia Pavlicenco, președinta Partidului Național Liberal, consideră că pentru Republica Moldova rămâne o problemă faptul că nu are siguranță legată de stabilitatea în zonă și de atitudinea stabilă din partea partenerilor occidentali. „Atât timp cât Republica Moldova, prin guvernările sale, nu va decide odată și pentru totdeauna în care zonă se ancorează, mereu vor fi pretenții față de partenerii occidentali când, de fapt, problema este din interior”, a spus Vitalia Pavlicenco.

Analistul politic Nicolae Negru consideră că factori de instabilitate ai Republicii Moldova sunt și în interiorul țării, dar sunt și în exterior. Factorii interiori se referă la situația din regiunea transnistreană și din UTA Găgăuzia, iar cei exteriori la instabilitatea Federației Ruse. Potrivit lui, nu există zi în care Rusia să nu zăngănească armele și să nu facă exerciții militare în regiunea transnistreană. Mai mult, face și exerciții de traversare a Nistrului. „Și dacă mâine-poimâine trupele ruse se pornesc spre Chișinău, nu mă îndoiesc că mulți cetățeni și mulți politicieni care acum se declară stataliști ar putea să iasă cu flori în fața acestor trupe”, a menționat Nicolae Negru.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.