Conducerea punctează realizările angajamentelor incluse în Foaia de parcurs

Până în 31 iulie, dată fixată pentru realizarea angajamentelor incluse în Foaia de parcurs, guvernarea de la Chişinău a realizat integral 74 de acţiuni din cele 82 prevăzute. Încă opt acţiuni sunt în desfăşurare. Un raport cu referire la lucrul efectuat va fi transmis la Bruxelles înaltei reprezentante şi vicepreşedintei Comisiei Europene, Federica Mogherini, şi comisarului UE pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri, Johannes Hahn. Despre aceasta au comunicat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi premierul Pavel Filip, într-o conferinţă de presă, transmite IPN.

Andrian Candu a amintit că Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE a fost asumată în luna martie, când gradul de încredere în autorităţi şi politicieni era aproape de zero. Printre cele opt acţiuni în desfăşurare este evaluarea Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică şi a Băncii Naţionale din Moldova, dar şi adoptarea noului Cod al audiovizualului adoptarea pachetului de legi în domeniul financiar-bancar. În raportul care va fi transmis la Bruxelles vor fi formulate şi priorităţile sesiunea de toamnă a Parlamentului. „O vorbă spune că lucrul bine început este pe jumătate făcut. Avem realizări frumoase, dar mai sunt multe de făcut”, a declarat preşedintele legislativului.

Premierul Pavel Filip a menţionat că acum, la o distanţă de şase luni de când a preluat Guvernul, îşi aminteşte că atunci Moldova era instabilă politic şi financiar-bancar, când oamenii îşi pierduseră încrederea în instituţiile statului şi în clasa politică. Astfel a apărut şi Foaia de parcurs, prin care au fost asumate mai multe angajamente precum reformarea justiţiei, a procuraturii, asigurarea libertăţii presei etc.

Şeful Cabinetului de miniştri a subliniat că, deşi rata de realizare a reformelor prioritare este sub 100%, scopul nu a fost de a raporta realizarea completă, ci de a implementa corect reformele şi de a demonstra că în Moldova în capul mesei stă legea. Pentru sesiunea de toamnă a legislativului au rămas pachetul de legi privind sectorul financiar-bancar, Legea integrităţii şi noul Cod al audiovizualului. Un grup de experţi europeni evaluează situaţia din sectorul financiar şi va veni cu propuneri în acest sens. Iar modificările propuse în domeniul audiovizualului vor fi transmise spre expertiză partenerilor de dezvoltare.

Pavel Filip a spus că niciodată anterior nu a fost atât de optimist privind viitorul Republicii Moldova şi, deşi urmează o perioadă nu mai puţin dificilă ,este sigur că se va reuşi implementarea reformelor preconizate. Premierul la făcut apel către cetăţeni să susţină ceea ce a fost realizat şi să nu cadă pradă chemărilor la destabilizare.

  • pavel filip despre masurile realizate.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.