Premierul Iurie Leancă şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman, dar şi ex-premierul Vlad Filat, au obţinut primele poziţii ale Topului celor mai influenţi politicieni din Republica Moldova pentru luna aprilie, prezentat de către Institutul de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”. Potrivit experţilor, în luna aprilie, viaţa politică a resimţit major impactul abolirii de către Uniunea Europeană a regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Este evident că politicienii care au avut un rol deosebit în obţinerea acestui succes s-au postat pe primele locuri în Top 50 cei mai influenţi politicieni din Republica Moldova, transmite IPN.
Poziţia întâi în fruntea Topului este ocupă de către Iurie Leancă, cel care este considerat unul dintre principalii arhitecţi ai deciziei privind liberalizarea regimului de vize cetăţenilor moldoveni. Experţii susţin că Iurie Leancă încă în 2012 a pronosticat atingerea acestui obiectiv, şi deşi pronosticul nu a fost unul exact, în ultimă instanţă scopul a fost atins.
Pe poziţia a doua în Top a urcat Igor Corman, care a avut o prestaţie bună în presă. Experţii spun că numeroasele vizite ale preşedintelui Parlamentului peste hotarele ţării şi întâlnirile frecvente cu diverşi oficiali occidentali l-au ţinut în atenţia publicului larg. În plus, vicepreşedintele PDM a avut o prestaţie bună în Parlament, toate acestea asigurându-i creşterea în Top 50.
Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a urcat pe locul trei în Top. Comentatorii susţin că un merit mare pentru ridicarea regimului de vize îi aparţine fostului premier, deoarece pe timpul când Vlad Filat a fost prim-ministru, clasa politică a început activ să persevereze obiectivul liberalizării regimului de vize.
Viceprim-ministru şi ministrul afacerilor externe şi al integrării europene, Natalia Gherman, s-a poziţionat în vârful ierarhiei celor mai influenţi politicieni moldoveni, fiind pe locul patru. Analiştii spun că în luna liberalizării regimului de vize, şeful diplomaţiei moldoveneşti nu putea să nu fie prezent în partea superioară a Top 10.
Preşedintele Nicolae Timofti a urcat pe locul cinci în Top. Potrivit comentatorilor de la Politicon, şeful statului continuă să manifeste un comportament politic lipsit de publicitate ieftină. În schimb, şeful statului în politica promovată manifestă multă demnitate şi consecvenţă, el asumându-şi rolul liderului care rosteşte adevăruri mai puţin plăcute, dar necesare.
Primarul general, Dorin Chirtoacă, şi liderul PDM, Marian Lupu, au urcat pe locul 6 şi 7. Experţii spun că preşedintele PDM s-a reîntors stabil în lista primilor zece politicieni, iar primarul general este un ocupant stabil al locurilor în Top 10.
Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, este unicul reprezentant al stângii antieuropene în Top 10. Potrivit elaboratorilor, Vladimir Voronin, în continuare, rămâne a fi unul dintre cei mai influenţi politicieni din Republica Moldova, el simbolizând segmentul clasei politice moldoveneşti antieuropene, exprimând interesele segmentelor încă numeroase ale societăţii moldoveneşti ancorate ideologic în trecut.
Preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, s-a poziţionat pe locul 9. Analiştii au constat la acesta o prestaţie politică apreciabilă în luna aprilie, ceea ce i-a garantat plasamentul în Top 10.
În luna aprilie, după o scurtă absenţă, în Top 10 se reîntoarce prim-vicepreşedintele PDM, Vladimir Plahotniuc. Acesta continuă să fie considerat de experţi drept un politician care emană influenţă politică de ce mai mare intensitate.
În luna aprilie, ca şi în lunile precedente, în linii mari, în Top 50 se găsesc deţinătorii locurilor tradiţionale ale Topului. Totuşi, unul dintre momentele distinctive ale lunii aprilie este decăderea din Top 50 a majorităţii reprezentanţilor PCRM. În afară de Vladimir Voronin, în primii cinzeci fiind prezent doar Marc Tkaciuk. Analiştii consideră că această decădere denotă căderea influenţii PCRM în ultimul timp, cauzată de scăderea gradului de activism a comuniştilor moldoveni şi situaţia incertă care s-a profilat pe vectorul geopolitic estic.
La realizarea Topului lunii martie 2014 au participat 29 de experţi.