Condițiile în care concurenții electorali vor accesa credite fără dobândă de la stat

Concurenții electorali vor putea accesa de la stat credite fără dobândă pentru desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Creditele urmează a fi stinse, complet sau parțial, de către stat, în funcție de numărul total de voturi valabil exprimate pentru concurentul electoral în cadrul scrutinului. Concurenții care vor obține mai puțin de trei la sută din voturi vor restitui creditele primite din bugetul de stat, transmite IPN.

Ministerul Finanțelor stabilește într-un proiect de ordin modul de calculare a sumei creditului care urmează a fi stinsă de stat. Astfel, suma creditului se împarte la numărul alegătorilor care au participat la votare, iar acest rezultat se înmulțește cu numărul de voturi valabil exprimate pentru concurentul electoral respectiv.

Beneficiari ai creditului fără dobândă acordat din bugetul de stat pot fi partidele, alte organizații social-politice și blocurile electorale ale căror liste de candidați au fost înregistrate de Comisia Electorală Centrală. De asemenea, pot beneficia și candidații independenți, înregistrați de CEC.

Concurentul electoral poate beneficia de creditul fără dobândă în baza cererii depuse prin intermediul mandatarului financiar, la Ministerul Finanțelor cu anexarea unui șir de documente.

Cuantumul creditului fără dobândă, stabilit pentru concurenții electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie de către CEC, constituie:
- pentru fiecare partid politic, organizație social-politică și bloc electoral – 50 de mii de lei;
- pentru fiecare candidat independent – 10 mii de lei.

Concurenții electorali care vor obține mai puțin de trei la sută din voturile valabil exprimate, inclusiv candidații independenți care nu au fost aleși, vor restitui creditele primite din bugetul de stat în termen de două luni de la data încheierii votării. Ceilalți concurenții electorali vor restitui creditele în termen de patru luni de la data încheierii votării.

Concurentul electoral care și-a retras candidatura este obligat să restituie creditul alocat din bugetul de stat pentru desfășurarea campaniei sale electorale în termen de două luni din data retragerii candidaturii. În cazul concurenților electorali excluși din cursă, termenul de restituire va fi de două luni din ziua rămânerii irevocabile a hotărârii judecătorești.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE