Condițiile de organizare a sesiunii de BAC trebuie aduse la realitatea din Moldova, deputat

Deputatul PSRM Vlad Batrâncea, vicepreședinte al comisiei parlamentare pentru educație, solicită să fie aduse la realitatea din Republica Moldova condițiile de organizare a sesiunii de bacalaureat. Joi, 9 noiembrie, la o conferință de presă, parlamentarul suspus criticilor un raport al Ministerului Culturii, Educației și Cercetării privind încălcările admise în organizarea sesiunii de BAC, transmite IPN.

Vlad Batrâncea a remarcat că la Agenția pentru Curriculum și Evaluare activează doar nouă angajați, deși bugetul este pentru 43 de salariați. Administrația instituției nu a întreprins acțiuni pentru ocuparea funcțiilor vacante.

Parlamentarul a mai spus că serviciile tehnice pentru pregătirea bacalaureatului ar fi fost, timp de mai mulți ani la rând, prestate de către un singur agent economic. Nu au fost organizate licitații publice, așa cum prevede legea.

„Anual scade numărul elevilor care susțin bacalaureatul, dar cheltuielile de organizare a sesiunii cresc”, a constatat deputatul.

Potrivit lui Vlad Batrâncea, autorii testelor de bacalaureat au fost salarizați pentru patru luni, în loc de trei. În pregătirea testelor au fost implicați profesori universitari, iar ca rezultat sarcinile au fost prea complicate și elevii nu au fost în stare să rezolve toți itemii. „Suntem în luna noiembrie, de la 1 ianuarie începe pregătirile pentru noua sesiune. Dacă situația nu se va schimba, vor suferi din nou copiii”, a atenționat Vlad Batrâncea.

Miercuri, 8 noiembrie, în cadrul unor audieri organizate de către Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului a fost prezentat raportul Ministerului Culturii, Educației și Cercetării privind încălcările admise de către Agenția pentru Curriculum și Evaluare. Președintele comisiei, Vladimir Hotineanu, a spus că, după prezentarea raportului de către Inspecția Financiară și CNA, deputații vor putea veni cu propuneri și recomandări cum poate fi schimbată situația.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.