Condiţiile de detenţie a minorilor rămân în continuare proaste
Asistenţa juridică necalificată, tergiversarea examinării cauzelor şi condiţiile proaste de detenţie – sunt cele mai frecvente probleme pe care le întâmpină minorii care ajung în conflict cu legea. Avocaţii din oficiu nu întreprind măsurile necesare pentru apărarea acestor copii. Deseori cu ei se discută doar înainte de începerea procesului de judecată, se menţionează într-un comunicat de presă al Centrului pentru Drepturile Omului.
În penitenciarul nr. 11 din Bălţi, vizitat de viceprim-ministrul Mihai Moldovanu, avocatul parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului, Tamara Plămădeală, şi reprezentantul UNICEF Moldova, Silvia Lupan, sunt deţinuţi 7 minori – 5 pentru omor, un minor este condamnat pentru viol şi altul pentru furt. Toţi provin fie din familii vulnerabile, fie sunt lipsiţi de ocrotirea părintească.
Pe lângă problemele sesizate, avocatul parlamentar a remarcat, totuşi, că la capitolul procesului educaţional lucrurile în penitenciar stau mai bine ca înainte. Instituţia dispune de o sală de studii dotată, este angajat un psiholog, un asistent social şi câţiva medici care lucrează cu minorii.
Vicepremierul Mihai Moldovanu a declarat, vineri, la şedinţa Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului că este nevoie de a unifica eforturile autorităţilor centrale, locale şi a partenerilor de dezvoltare pentru a îmbunătăţi condiţiile de detenţie a minorilor care comit infracţiuni şi pentru resocializarea acestora.