Condamnarea lui Negruţă scoate în evidenţă imixtiunea politicului în actul de justiţie , experţi

Condamnarea la închisoare cu suspendare a fostului ministru al finanţelor, Veaceslav Negruţă, scoate în evidenţă imixtiunea politicului în actul de justiţie. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, susţine că dacă Negruţă va ajunge în cele din urmă să se plângă în instanţa europeană, el se va afla pe o poziţie forte. „Sunt multe responsabilităţi juridice în acest caz. Cea mai utilizată metodă aplicată la noi de a determina pe cineva să nu vorbească este ameninţarea cu puşcăria. Cred că acum Negruţă nu mai are motive ca să tacă”, a spus fostul magistrat.

Anatol Ţăranu, directorul Institutului de analiză şi consultanţă politică „Politicon” , consideră că condamnarea lui Negruţă se înscrie în contextul celor ce se întâmplă în ultimul timp în Republica Moldova. „Cred că Negruţă este pus cel mai mult acum la zid şi determinat să nu divulge adevărul. Astfel, în instanţa superioară pedeapsa cu suspendare îi va fi înlocuită cu detenţia. Cazul Negruţă se încadrează perfect în realităţile noastre. Cred că suntem în pragul unor transformări radicale”, a opinat Ţăranu.

Preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Justiţie şi Democraţie”, Pavel Midrigan, consideră fostul ministru ar fi executat un ordin politic în cazul Sandulachi. „Să încerce cineva să-i ordone Maiei Sandu să comită o ilegalitate. Ea niciodată nu va răspunde „Da, şeful”. Se pare că Negruţă a dat acest răspuns”, a declarat Midrigan.

Comentatorul politic Dionis Cenuţă a adresat un apel către funcţionarii integri. „Mă adresez acelor funcţionari ca şi Maia Sandu, să fie foarte atenţi atunci când li se va propune să semneze ceva, să consulte mai mulţi jurişti, ca să nu ajungă mai apoi în situaţia lui Veaceslav Negruţă”, a spus analistul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.