Comunicat de presă
03.03.2016, Chişinău
Concurs naţional de arhitectură şi urbanism
-
„Amenajarea zonei protejate, spaţiului pietonal - str 31 august 1989, perimetrul Grădina Publică Ştefan cel Mare, de la str. Maria Cebotari până la strada Puşkin”
-
„Amenajarea zonei neprotejate, spaţiul public - Circul din Chişinău şi zona adiacentă din bd. Renaşterii
Ambasada Franţei din RM, Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor, Primăria mun. Chişinău, în colaborare cu - LAFARGE MOLDOVA, DAAC HERMES, BERD, UNDP MOLDOVA, AGORA, UNIMEDIA și-a propus să revalorizeze spaţiul public:
- str. 31 august 1989, perimetrul Grădina Publică Ştefan cel Mare, de la str. Maria Cebotari până la strada Puşkin” – transformând acest spaţiu în unul pietonal, prin regenerare - reabilitare a zonei cu statut protejat din Nucleul Istoric al Chişinăului.
- „Amenajarea zonei neprotejate, spaţiul public - Circul din Chişinău şi zona adiacentă din bd. Renaşterii.
În acest scop, Ambasada Franţei din RM, Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor, Primăria mun. Chişinău lansează concursul naţional de arhitectură şi urbanism. Mesajul este adresat tuturor arhitecţilor-urbanişti din Republica Moldova (instituţiilor de proiectare de stat şi private, studenţilor din mediul universitar antrenat în acest domeniu).
Scopul concursului este să selecteze cel mai bun concept spațial-urbanistic pentru zonele protejate şi neprotejate, astfel ca în perspectivă aceste spaţii vor fi parte din infrastructura turistică a oraşului, un spaţiu demn şi reprezentativ pe plan național și important la scară europeană.
Concursul are drept intenție de a atrage atenţia specialiştilor în domeniul arhitecturii şi urbanismului, persoane fizice şi juridice licenţiate în domeniu, ce sunt motivate în planificarea urbană şi dezvoltarea durabilă a oraşului, de asemenea concursul vrea să deschidă calea către o intervenție arhitectural-urbanistică de înaltă ținută, care să creeze o infrastructura reprezentativă și atractivă pentru publicul larg al noului mileniu, punând în valoare importantele monumente istorice ale capitalei (Grădina Publică Ştefan cel Mare, Muzeul Naţional de Istorie, Biblioteca Naţională, Muzeul Naţional de Artă a Moldovei) – pentru zona protejată, şi Clădirea Circului din Chişinău, bd Renaşterii – pentru zona neprotejată.
Astfel, prin reorganizarea spațială și funcțională, dar și prin dezvoltarea ofertei culturale și de loisir, după realizarea noilor proiecte, estimările noastre ar fi ca să atragă cât mai mult public în aceste spaţii.
Proiectele schiţe vor fi selectate de un Juriu mixt (moldo-francez) alcătuit din 7 titulari + 2 supleanți.
PREMIILE CONCURSULUI
-
premiul I: o vizită de documentare şi formare în Franţa
-
premiul II: o vizită de documentare şi formare în Franţa
-
plus un Premiu special al Juriului.
CALENDARUL CONCURSULUI
Lansarea oficială a concursului |
3 martie 2016 |
Vizită în sit |
11 martie |
Predare proiecte |
11 aprilie, 16.00 |
Analiză preliminară proiecte (verificare ) |
12 -18 aprilie |
Jurizare proiecte |
18-19 aprilie |
Anunț oficial câștigător (conferință de presă cu juriul) |
19 aprilie, 16.00 |
ANEXA 1 - DOCUMENTAȚIE DE URBANISM
Materialele de participare la concurs pot fi prezentate la adresa:
MD 2033, Chişinău, str. Sfatul Tarii 8, Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor
- pentru informaţii suplimentare tel 0(22) 233159, 069744593, airm.mc@gmail.com Budeci Ion
- pentru prezentarea materialelor, 079554365, stefanita.ion@gmail.com Ştefăniţă Ion