Presiuni politice asupra instanței de judecată. Astfel califică unii concurenți electorali amânarea repetată de către judecătorii Curții de Apel Chișinău a examinării sesizării privind deschiderea secțiilor de vot pentru diaspora, notează IPN.
Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, înregistrat oficial în calitate de concurent eletoral la scrutinul din iulie, se arată sceptic că instanța va da câștig de cauză diasporei, obligând CEC-ul să majoreze numărul secțiilor de vot în străinătate.
„Faptul că acest proces este tărăgănat atât vorbește despre faptul că nu există interes și e vorba și de exercitarea unor influențe politice asupra instanței. Nu putem miza pe instanță. Calculele noastre arată că e nevoie de 212 secții de vot, luându-se în considerare numărul celor înregistrari prealabil. Rolul CEC-ului era să anticipeze evenimentele, nu doar să constate realitățile de la scrutinul precedent”, a spus Ștefan Gligor în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
În acelaști timp, deputatul Platformei DA Vasile Năstase crede că o parte din vină o poartă Parlamentul, care nu a modificat Codul Electoral într-un mod care să asigure dreptul la vot pentru toți cetățenii.
„Toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă se vota proiectul meu, privind cele 2 zile de vot pentru diaspora. N-au vrut nici socialiștii, nici democrații să susțină acest proiect. În afara celor 2 zile de vot, proiectul prevedea și includerea tabletelor electronice, suplinirea numărului buletinelor de vot pentru diaspoa de la 5 la 10 mii de buletine pentru fiecare secție”, a spus Vasile Năstase.
Ședința Curții de Apel Chișinău, în timpul căreia sunt examinate contestațiile depuse de mai multe partide politice privind numărul secțiilor de vot pentru diaspora a fost amânată de 4 ori. Astăzi Curtea de Apel Chișinău face o nouă tentativă de examinare a cererilor de recuzare și cauzei în fond.