Concurenţa neloială şi salariile „în plic” încă sunt prezente în Moldova, patronate

Confederaţia Naţională a Patronatului (CNPM) este îngrijorată de faptul că guvernarea nu a reuşit, pe parcursul anului trecut, să elaboreze mecanisme de combatere a muncii la negru şi a salariilor „în plic”. Potrivit patronatelor, numărul contribuabililor s-a redus cu peste 200 de mii anul trecut, iar o parte dintre aceştia s-au retras în economia tenebră.

Preşedintele confederaţiei, Leonid Cerescu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că situaţia agenţilor economici nu s-a îmbunătăţit pe măsura aşteptărilor patronatelor. Memorandumul de colaborare dintre Guvern şi businessul legal, propus de către CNPM, nu a fost negociat. Potrivit lui Leonid Cerescu, documentul prevede pârghii de combatere a corupţiei şi concurenţei neloiale, care reprezintă un pericol pentru economia naţională şi pentru societate.

Leonid Cerescu a mai spus că CNPM regretă faptul că nu a fost posibilă menţinerea la nivelul anului trecut a primei de asigurare medicală obligatorie. Majorarea acesteia, de la 7% la 8% din salariu (din care 4% e contribuţia angajatorului şi 4% contribuţia angajatului), a avut loc fără o consultare prealabilă cu partenerii sociali. Decizia respectivă intră în totală contradicţie cu politica de susţinere a mediului de afaceri anunţată la începutul anului trecut de către Guvern.

Vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului, Alexandru Slusari, a subliniat că, pe fundalul inacţiunilor din partea statului, pe parcursul anului trecut numărul de contribuabili s-a redus de la 1 milion la 760 de mii, în timp ce numărul pensionarilor este în continuă creştere. În această situaţie, Republica Moldova se apropie de proporţii alarmante, când unui salariat îi va reveni un pensionar, pe când norma minimă este de 1 pensionar la 2 salariaţi. „Povara fiscală creşte şi cade pe umerii businessului legal, iar în această situaţie numărul antreprenorilor care vor pleca în economia tenebră va creşte”, a spus Alexandru Slusari.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, Oleg Budza, a spus, în aceeaşi conferinţă, că pe parcursul anului 2013 s-a reuşit majorarea salariilor şi îndemnizaţiilor pentru mai multe categorii de persoane. Din luna decembrie anul trecut, sindicatele au iniţiat un proces de negocieri cu Guvernul pentru a majora salariul minim pe ţară până la 1700 de lei şi speră că problema va fi soluţionată până la sfârşitul lunii februarie anul curent. O altă decizie care trebuie luată ţine de modificarea formulei de calculare a pensiilor pentru pensionarii care mai activează în câmpul muncii.

  • leonid cerescu despre prima de asigurare medicala.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.