Concluziile comisiei medicale instituite în urma unei postări în mediul online

După un mesaj de sensibilizare apărut în mediul online la mijlocul lunii martie, în care s-a scris că medicii de la un spital public din țară, acum mai bine de un an, au operat un copil de doi ani cu tumoare, însă după o intervenție de șase ore nu au înlăturat tumoarea, Comisia de anchetă instituită de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru a examina cazul prezintă concluziile.

Într-un comunicat de presă al Ministerului, citat de IPN, se spune că pacienta a fost internată în secția de Neurochirurgie a Institutului Mamei și Copilului în noiembrie 2017 și, în mod planic, a fost efectuată intervenția chirurgicală cu evacuarea conținutului chistului tumoral și rezecția parțială a sectorului solid tumoral. În perioada postoperatorie, starea pacientei a fost cu dinamică pozitivă. După câteva luni, a fost efectuată o investigație de rezonanță magnetică de control, care a determinat creșterea tumorală. Pacienta a fost consultată de echipa de medici care a operat-o și părinților le-a fost propusă a doua etapă de tratament operator. Aceștia însă au refuzat internarea și au plecat de sine stătător la o clinică privată din România, unde a fost efectuată intervenția chirurgicală.

La fel, este menționat faptul că membrii comisiei au telefonat mama pacientei, care a refuzat să se prezinte la ședința organizată în comun cu echipa de medici care a operat pacienta. Femeia a spus că nu cunoaște despre petiția depusă online și că nu are nicio atribuție cu aceasta. Totodată, autoarea postării a refuzat să ofere detalii, se menționează în comunicatul Ministerului. Autoritățile medicale precizează că indicații pentru efectuarea tratamentului chirurgical în România nu au fost făcute și că această intervenție era posibilă în Republica Moldova.

În spațiul online, pe 15 martie, o persoană a scris că, în noiembrie 2017, părinții unei fetițe de doi ani au aflat că ea trebuie operată. Avea pe creier o tumoare, care s-a dovedit a fi benignă. Intervenția chirurgicală s-a făcut în unul din spitalele publice. După operație, părinții i-au mulțumit medicului, medicului asistent și anesteziologului prin sume de bani. Dar după câteva luni, un RMN de control a arătat că tumoarea s-a extins. Părinții ar fi revenit la același spital, la aceiași medici, care le-au spus că în Republica Moldova fetița nu mai are șanse și le-au recomandat să meargă peste hotare. La începutul lunii mai 2018, copilul a fost operat la București, într-o clinică privată. Medicul a reușit să extragă de pe creierul fetei mai bine de 80% din tumoare. Operația, pentru care părinții au achitat șapte mii de euro, a durat trei ore. La consultația repetată, după câteva luni de la operația din București, nu au fost identificate dimensiuni în creștere ale tumorii. La fel și la distanță de alte câteva luni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.