Concluzii după arestarea lui Vlad Filat, dezbateri IPN

Ridicarea imunităţii parlamentare a unuia din liderii alianţei de guvernare şi arestarea acestuia pentru 30 de zile cu acuzaţia de corupţie pasivă şi trafic de influenţă este o premieră pentru Republica Moldova. Acest lucru ar putea duce la destrămarea alianţei de guvernare şi la alegeri anticipate. În acelaşi timp, membrii alianţei consideră că alegerile anticipate nu vor avea loc şi contează ca deputaţii liberal-democraţi să dea dovadă de maturitate politică pentru a păstra majoritatea parlamentară. Despre evenimentele din ultima perioadă legate de lipsirea de imunitate parlamentară şi arestarea lui Vlad Filat s-a discutat în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Profesionalismul organelor de drept, comportamentul clasei politice şi al protestatarilor în cazul retragerii imunităţii şi reţinerii deputatului Vlad Filat, preşedinte PLDM”, organizată de Agenţia de presă IPN, în parteneriat cu Radio Moldova.

Avocatul Ion Dron, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, subliniază că pentru prima dată de la obţinerea independenţei asistăm la fenomenul când cineva de la putere este pus sub învinuire. „Este o premieră. Ca cetăţean, salut faptul că autorităţile trec de la lozinca „lupta cu corupţia” la acţiuni concrete, căci corupţia are nume. Însă constat că instituţiile de drept au reflexe la comandă. Totul se va clarifica în următoarele luni, dacă nu se vor duce dosare în judecată voi rămâne cu opinia că instituţiile au reflexe la comandă”, a declarat Ion Dron.

Deputatul socialist Vlad Batrâncea a spus că a ajuns la concluzia că cei care protestează trebuie să fie uniţi, să depună presiune asupra guvernării. „Este bine că prin proteste oamenii au impus guvernarea să sacrifice măcar ceva. Filat a căzut prada lăcomiei personale, a intereselor, şi urmează a fi pedepsit. Dacă şi o cincime din ceea ce s-a prezentat se confirmă, este un motiv plauzibil să fie pedepsit cu foarte mulţi ani. PLDM se destramă, în următoarele zile vor fi traşi la răspundere mai mulţi de acolo. AIE nu mai există şi va fi o reformatare. Dar avem parte de justiţie controlată, selectivă, ni s-a demonstrat că atunci când se doreşte aceasta lucrează”, a opinat parlamentarul.

Deputatul democrat Sergiu Sârbu a remarcat că este regretabil că un coleg de la guvernare să fie învinuit de infracţiuni atât de grave. „Vrem ca justiţia să-şi facă datoria, persoanele vinovate să fie trase la răspundere, cele nevinovate să fie achitate, iar guvernarea să lucreze în continuare pe programul Guvernului. Alte ieşiri din situaţie nu avem”, a subliniat Sergiu Sârbu.

Igor Boţan, directorul executiv al ADEPT şi expertul permanent al proiectului IPN, a concluzionat că actuala guvernare este ilegitimă fiindcă a minţit oamenii în campania electorală. „Acum aflăm cum se finanţează campaniile şi partidele, ne putem întreba cum a fost finanţat PDM, el tot plăteşte analişti şi bloggeri. Ştim că şi PL, şi PCRM, şi cred că şi PSRM au aceleaşi probleme. Nu mai există încredere între partenerii de guvernare. Este interesat cum alianţa fără majoritate parlamentară poate adopta politica bugetar-fiscală pentru anul următor. Ce să creadă oamenii de afaceri, partenerii de dezvoltare? Cum va fi ales şeful statului? Mă bucur totuşi că acest abces a fost spart şi probabil trebuie să curgă din acest buboi, dar probabil trebuiau să fie atinşi toţi, cred că pufuşor pe botişor au toţi politicienii”, a remarcat analistul.

Dezbaterea cu tema: „Profesionalismul organelor de drept, comportamentul clasei politice şi al protestatarilor în cazul retragerii imunităţii şi reţinerii deputatului Vlad Filat, preşedinte PLDM” este a 42-a din cadrul ciclului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea fundaţiei germane Hanns Seidel. La dezbateri a fost invitat şi reprezentantul fracţiunii parlamentare a PLDM.

  • ion dron despre arestarea lui vlad filat.mp3
  •     0
  • sergiu sarbu despre regretul ca s-a ajuns la arest.mp3
  •     0
  • vlad batrancea despre forta protestelor.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.