Membrii Grupului Tehnic de Lucru al Romilor, din care fac parte şi reprezentanţi ai societăţii civile, solicită autorităţilor centrale să susţină financiar finalizarea lucrărilor de construcţie a două blocuri cu locuinţe sociale, de pe strada Pietrarilor din capitală, în care ar urma să se mute şi familii de romi.
Membrul coordonator al Grupului, Petru Baranciuc, a declarat miercuri, 8 aprilie, la o conferinţă de presă IPN, că este nevoie de aproximativ 83 de milioane de lei pentru a finaliza lucrările la cele 2 blocuri. „După finalizarea construcţiei complexului locativ, vor putea beneficia de locuinţe sociale 125 de familii nevoiaşe rome şi 100 de familii non-rome”, a menţionat Petru Baranciuc. Societatea civilă romă va adresa o petiţie Guvernului în care va solicita îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru reprezentanţii etniei rome, care continuă să facă parte din cele mai dezavantajate grupuri de populaţie din Europa.
Directorul executiv al asociaţiei obşteşti „Porojan”, Ion Duminică, a menţionat că astăzi problemele romilor au fost discutate şi la Guvern. Printre subiectele abordate a fost continuarea procesului de angajare a mediatorilor comunitari romi şi asigurarea lor cu salarii. De asemenea, la întrevedere s-a discutat şi despre elaborarea unui plan de acţiuni pentru susţinerea populaţiei de etnie romă pentru anii 2016-2020, dar nu a fost deocamdată stabilit cine exact se va ocupa de elaborarea acestor politici şi ce instituţie va asigura monitorizarea implementării lor.
Ziua Mondială a Romilor este marcată pe 8 aprilie în Republica Moldova începând cu anul 2002. Potrivit primului recensământ al romilor de pe teritoriul ţării, realizat în 2014, numărul real al reprezentanţilor acestei etnii este de zece ori mai mare decât se anunţă de către autorităţi. În prezent pe teritoriul ţării locuiesc peste 102 mii de romi şi nu 11 mii cum anunţa recensământul din 2004.