Ziua Internațională a Muzeelor este marcată în acest an sub genericul „Viitorul Muzeelor: recuperează și re-imaginează”. Actorii sociali sunt îndemnați să conștientizeze potențialul muzeelor ca promotor al recuperării și inovării în perioada post-COVID-19. Pentru a celebra diversitatea patrimoniului cultural și pentru a familiariza publicul cu colecțiile muzeale, muzeele din Republica Moldova organizează evenimente la care sunt invitați toți doritorii, transmite IPN.
Muzeul Național de Artă al Moldovei inaugurează expoziția de pictură și grafică realizată de artistul basarabean Pavel Șilingovski. Vernisarea va avea loc la ora 16.00. Intrarea va fi gratuită pentru toate categoriile de vizitatori în toate expozițiile Muzeului.
Muzeul Național de Istorie a Moldovei așteaptă toți vizitatorii la atelierul „Magia vaselor cucuteniene”, care se va desfășura pe tot parcursul zilei de marți. Vizitele și activitățile în atelier vor fi gratuite.
La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în perioada 13-30 mai, vizitatorii au ocazia de a vedea originalele unor documente referitoare la întemeierea Mănăstirii Noului Neamț, iar pe 22 și 23 mai, între orele 10.00-16.00, în curtea Muzeului se va desfășura Târgul Meșterilor Populari, care invită publicul să descopere arta meșteșugurilor tradiționale și să-i cunoască pe meșterii populari autohtoni.
Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” și filialele acestuia pot fi vizitate gratuit pe data de 18 mai. Pe data de 21 mai, la ora 16.00, la sediul din strada Alexei Mateevici, 79, va avea loc vernisarea expoziției stradale „Scriitori din cronica Unirii”.
Pe data de 22 mai, la ora 10.00, la Casa-Muzeu „A.S. Pușkin” va avea loc vernisarea expoziției „В нашей Бессарабии в впечатлениях недостатку нет”, fiind urmată de un program literar muzical și un recital de poezii. Intrarea la eveniment și la expozițiile Muzeului este liberă.
În fiecare an la 18 mai comunitatea mondială celebrează Ziua Internațională a Muzeelor. Evenimentul reprezintă o inițiativă a Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, începând cu anul 1977, fiind patronată în prezent de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).