Comunitatea este mai deschisă faţă de copiii cu dizabilităţi, studiu
Pe parcursul ultimilor ani atitudinea faţă de persoanele cu dizabilităţi se schimbă în una tolerantă, arată datele unui sondaj de opinie realizat recent de către Asociaţia Obştească “Femeia şi Copilul- Protecţie şi Sprijin” din oraşul Criuleni. Sondajul a fost efectuat în cadrul unui proiect de educaţie incluzivă, susţinut de Fundaţia Soros Moldova.
„Acum oamenii sunt mai receptivi în acordarea sprijinului persoanelor cu dizabilităţi şi încearcă să-i susţină oferindu-le atenţie, comunicare, ajutor ”, a declarat pentru Info-Prim Neo Victoria Secu, coordonator de programe în acest ONG.
Şi profesorii, şi părinţii conştientizează că apropiaţii lor au nevoie de comunicare şi trebuie să fie integraţi în societate. Recent, o mamă a parcurs o distanţă de aproximativ 3 km cu copilul de 17 ani în cărucior pentru a participa la o acţiune pe care am organizat-o, a relatat Victoria Secu.
Asociaţia “Femeia şi Copilul- Protecţie şi Sprijin” intenţionează ca în viitorul apropiat să dezvolte serviciile comunitare pentru copiii cu dizabilităţi în localităţile rurale. Una din cele mai importante realizări ale asociaţie este deschiderea Centrului de zi „Speranţa” din or. Criuleni. Aici anual 45 de copii cu cerinţe educative speciale beneficiază de un spectru larg de servicii de reabilitare.
Asociaţia obştească dezvoltă aceste gen de activitate şi în raionul Dubăsari. Asistenţii oferă intervenţie timpurie, prin intermediul unei echipe mobile care se deplasează în familie şi acordă asistenţă copilului şi familiei în funcţie de necesităţi. De asemenea, sunt deschise centre comunitare de zi în satele Dubăsarii Vechi, Hârtopul Mare, Oxentea, şcoli şi grădiniţe incluzive în satul Măşcăuţi, satul Doroţcaia, oraşul Criuleni, Dubăsarii-Vechi.
De asemenea, asociaţia oferă 10 celor mai vulnerabile familii care educă copii cu dizabilităţi, pachete sociale în valoare de câte 500 lei.
Pentru a consolida toate realizările obţinute pe parcursul celor 9 ani de activitate asociaţia va crea, în premieră pentru Republica Moldova, un serviciu psiho-pedagogic, prin intermediul căruia vor fi evaluaţi şi diagnosticaţi copiii cu dizabilităţi, va fi oferită instruire profesorilor ce lucrează cu copiii cu dizabilităţi în clase obişnuite, sprijinindu-i în elaborarea planurilor individuale, va fi oferit sprijin informaţional şi juridic familiei. De asemenea, evoluţia în dezvoltare a copiilor integraţi în şcoala generală va fi strict monitorizată.
„Este un lucru nou şi foarte complex, dar sperăm că vom reuşi, deoarece în vizorul asociaţiei pe parcursul anilor este interesul superior al copilului, a conchis Victoria Secu.
Asociaţia îşi desfăşoară activitatea cu sprijinul Organizaţiei suedeze IM/Reprezentanţa SOIR Moldova şi Fundaţia Soros Moldova.