Comunitatea bibliotecară a sărbătorit Ziua Națională a Lecturii: Fiecare carte citită – un pas spre o societate unită

Fiecare carte citită a fost și rămâne un pas spre o societate mai înțeleaptă, empatică și unită. Lectura nu este doar o activitate, este o fereastră deschisă spre cunoaștere și  imaginație. Puterea cuvântului scris și impactul acestuia asupra generațiilor a fost evidențiată vineri, 14 februarie, la un eveniment dedicat Zilei Naționale a Lecturii. Festivitatea, găzduită de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, a adunat personalități din domeniul educației, culturii și biblioteconomiei, transmite IPN.

Directorul general al instituției-gazdă, Elena Pintilei, a menționat că astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să fie promovată lectura ca un element esențial al educației și culturii. Într-o lume dominată de tehnologii și informație rapidă, cartea și lectura rămân un refugiu.

Ziua Națională a Lecturii are o semnificație dublă, fiind și ziua când regretatul poet Grigore Vieru ar fi împlinit 90 de ani de la naștere. „Un poet cu suflet românesc, cel care prin versurile sale a insuflat dragoste pentru limbă, patrie și neam”. „Opera lui Grigore Vieru va rămâne un reper pentru fiecare din noi, o invitație la reflecție și sensibilitate”, a menționat Elena Pintilei.

Trei proiecte naționale: Lectura Central, Cartea deschisă și Citim împreună vor fi susținute și anul curent de Ministerul Culturii, în cadrul programului „Accesul la cultură”, pentru care va fi alocată o sumă importantă de bani, a precizat ministrul culturii, Sergiu Prodan.

Resursele financiare vor fi investite în consolidarea vieții comunitare în fiecare localitate din Moldova. „Noi vrem ca viața comunitară să devină autosuficientă în fiecare localitate și nucleul acestei vieți comunitare și acestei autosuficiențe trebuie să fie biblioteca satului”, a subliniat ministrul.

Oficialul a remarcat importanța reconstruirii relațiilor bibliotecilor naționale cu toate celelalte biblioteci din țară prin organizarea de evenimente comune și servicii prestate. „Biblioteca poate și trebuie să devină acel loc viu și important în fiecare comunitate”, a mai spus Sergiu Prodan.

Deputata Liliana Nicolaescu-Onofrei, președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului, a subliniat impactul semnificativ al lecturii asupra copiilor și tinerilor. Datorită lecturilor, se dezvoltă nu doar limbajul, dar și învață copilul să facă fața unor provocări intelectuale sau emoționale.

Ziua Națională a Lecturii a fost instituită în Republica Moldova în anul 2022, în contextul Zilei Internaționale a Cititului Împreună, desfășurată la nivel global la început de februarie, și în contextul aniversării poetului Grigore Vieru, născut pe 14 februarie.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.