La peste 110 ani de la genocidul armean, comunitatea armeană din Moldova a făcut un apel public către Parlament, Guvern și Președinție să recunoască oficial a genocidul. Inițiatorii afirmă că acesta este un demers care își propune nu doar recunoașterea unui fapt istoric, ci și consolidarea valorilor europene fundamentale, inclusiv respectul pentru drepturile omului și promovarea unui climat de pace și înțelegere interetnică, transmite IPN.
În cadrul conferinței de presă cu genericul „În memoria genocidului armean: calea spre solidaritate și înțelegere reciprocă”, membrii comunității armene din Moldova au discutat despre importanța recunoașterii genocidului armean la nivel național, subliniind că acest act oficial ar contribui la întărirea relațiilor Moldovei cu alte state, care au adoptat legi similare.
Genocidul armean a fost, până în prezent, recunoscut oficial de 31 de țări, inclusiv de state importante din Europa, precum Franța, Germania, Italia și Grecia, precum și de țări din America și din Orientul Mijlociu.
„Pentru noi, ca popor, recunoașterea acestui genocid este un pas crucial nu doar pentru a aduce un omagiu victimelor, dar și pentru a promova o cultură a păcii și a responsabilității istorice”, a declarat Eduard Alhazov, președintele Consiliului seniorilor al comunității armene din Moldova. Totodată, Alhazov a subliniat că, în fiecare an, comemorarea acestei tragedii are ca scop prevenirea repetării unor asemenea atrocități.
În același timp, a fost anunțată începerea procesului de creare a unui pact, care să pună bazele unei legi naționale de recunoaștere a genocidului armean.
În apelul către autorități se subliniază importanța educării tinerelor generații cu privire la aceste evenimente istorice, pentru minimalizarea ororilor pe viitor.
Președintele comunității armenești din Moldova, Karen Hovhannisyan, își exprimă speranța că autoritățile vor recunoaște oficial genocidul armean, subliniind că acest pas nu este unul politic, ci un act de recunoaștere a unei dureri istorice. „Este important ca fiecare deputat să abordeze acest subiect cu responsabilitate, fără influențe politice, pentru a înțelege și recunoaște această tragedie, care a afectat poporul armean”.
Reprezentanții comunității armene își exprimă încrederea că Moldova va continua să urmeze drumul spre democrație și integrare europeană, respectând în același timp valorile fundamentale ale drepturilor omului. Aceștia se arată convinși că recunoașterea oficială a genocidului armean ar fi un semnal clar al respectului pentru diversitatea etnică și culturală ce caracterizează Moldova.
„Moldova este un exemplu al unei națiuni care își prețuiește istoria și tradițiile diverse. Prin recunoașterea genocidului armean, Moldova ar adresa nu doar o problemă a comunității armene, ci o problemă de drepturi fundamentale ale omului și de respect pentru victimele tuturor genocidelor”, a adăugat Karen Gasparean, președintele Comunității de tineret a armenilor din Moldova.
Astfel, prin acest apel, Comunitatea Armeană din Republica Moldova subliniază importanța recunoașterii oficiale a genocidului armean: „nu este doar un act de dreptate istorică, ci și o măsură esențială pentru consolidarea relațiilor interetnice și a valorilor fundamentale ale democrației”.
Potrivit reprezentanților comunității, recunoașterea acestui genocid ar fi un pas crucial în promovarea unei culturi a păcii, solidarității și înțelegerii reciproce, reflectând angajamentul Republicii Moldova față de respectarea drepturilor omului și responsabilitatea istorică.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.
📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!