Comuniştii manipulează când vorbesc despre 20% popularitate pentru actuala guvernare, nu sunt consecvenţi, folosesc datele doar din sondajele care le convin. Aşa a comentat analistul politic Ion Tăbârţă declaraţia fracţiunii Partidului Comuniştilor cu referire la ratificarea Acordului de Asociere.
Comuniştii întreabă în declaraţia dată publicităţii dacă „ poate oare prim-ministrul unui guvern cu un rating de popularitate de 20%, format, cu mici excepţii, din miniştri recunoscuţi de Curtea Constituţională drept corupţi, să semneze acest acord?”.
„În ceea ce priveşte guvernul corupt, putem spune că nicio instanţă nu a spus că miniştrii sunt corupţi”, a declarat Ion Tăbârţă pentru IPN. Potrivit analistului, PCRM încearcă să speculeze la maximum conflictul de anul trecut dintre partidele de la guvernare şi, din păcate, Curtea Constituţională le-a dat motiv comuniştilor prin decizia din aprilie 2013, când a constatat că Vlad Filat, liderul liberal-democraţilor, nu mai poate candida la funcţia de premier deoarece a fost demis pentru bănuieli de corupţie.
În declaraţia lor, comuniştii mai spun că a fost ignorată chestiunea cu privire la integritatea teritorială a ţării, în condiţiile în care locul regiunii transnistrene în Acordul de Asociere nu este determinat. Ion Tăbârţă a specificat că UE pune accentul pe integritatea teritorială a Republicii Moldova. „Declaraţiile comuniştilor sunt manipulări ieftine, făcând jocul părţii transnistrene, care nu o singură dată a fost invitată să participe la negocierea Acordului de Asociere”, a comentat Ion Tăbârţă.
Cât priveşte referendumul naţional în privinţa Acordului de Asociere, pe care insistă PCRM, analistul spune că niciun document politic nu se propune drept subiect de vot la un referendum. „ Noi acum ne asociem cu UE. Ulterior, când vom obţine statutul de ţară candidat şi se va pune problema aderării ţării la UE, doar atunci putem chema populaţia la un referendum. Referendum s-ar cere dacă am interveni în Constituţie privind viitorul extern al ţării. Acum semnăm un acord cu multe aspecte tehnice şi aici nu poate fi vorba de un referendum”, a notat Ion Tăbârţă.
Analistul a conchis că declaraţiile comuniştilor sunt speculaţii prin care încearcă să acumuleze puncte electorale, pentru a crea teme electorale care vor fi intens mediatizate cu scopul de a lovi în partidele de la guvernare.