Comuniştii înţeleg că opţiunea euroasiatică nu are finalitate juridică, Vlad Filat
Faptul că 2012 a fost anul în care s-a consolidării vectorului european în dezvoltarea ţării, dar, în acelaşi timp, a cunoscut amploare mare şi ideea alternativă de integrare euroasiatică, se explică prin interesele politice pe care le promovează anumite forţe politice, în special, Partidul Comuniştilor, chiar dacă nici promotorii nu cred într-o finalitarte juridică de realizare a ideii euroasiatice, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova în interviul Info-Prim Neo „Vlad Filat: Alternativă nu avem”, din ciclul „Anul 2012 în viaţa Moldovei şi a moldovenilor”, {publicat joi, 6 decembrie 2012}. Potrivit premierului, opţiunea euroasiatică este utopică şi nefirească, inclusiv pentru că Moldova este în centrul Europei şi este un stat autentic european. Interviul cu Vlad Filat este primul din ciclul de 12 interviuri ale Agenţiei Info-Prim Neo despre semnificaţiile anului 2012.
„Este vorba de înţelegerea de a face politică a unor dintre politicienii noştri. Mai ieri erau europenişti, mă refer la comuniştii în frunte cu domnul Voronin, acum sunt pentru Uniunea Euroasiatică. Simpatizanţii Partidului Comuniştilor migrează şi ei în opţiuni, având încredere în mesajul partidului respectiv pe care îl transmite către oameni. Eu regret acest comportament al politicienilor, pentru că este unul care are caracter pur electoral. Comuniştii înţeleg foarte bine că această acţiune politică nu are finalitate juridică care să mişte lucrurile în direcţia pe care o arată ei, dar speculează aşa cum au făcut pe tot parcursul activităţii lor. Amintiţi-vă că, în 2001, când au venit la putere, au promovat ideea Uniunii Rusia-Belarus, după care s-au reorientat spre Uniunea Europeană. Între timp, relaţii mai complicate cu Federaţia Rusă, decât în perioada după 2003, Republica Moldova nu a avut nici până la guvernarea lor, nici după. Noi şi până acum suntem în situaţia să suportăm consecinţele. Şi vreau să vă spun că nu a fost vorba de interesul naţional atunci, ci de caracterul lui Vladimir Voronin şi de lipsă de raţiune şi spun acest lucru în cunoştinţă de cauză. De aceea trebuie să avem în vedere aceste lucruri, să le administrăm cu mare grijă şi să ne continuăm activitatea care vizează viitorul ţării”, a spus pri-ministrul.
Potrivit lui, cursul european al ţării şi societăţii este unicul firesc, fără alternativă, din mai multe considerente. „Sub toate aspectele – istoric, geografic, cultural, lingvistic - noi nu suntem la periferia Europei, noi suntem în centrul Europei. Suntem stat autentic european. Noi nu suntem asiaţi, cu toată stima şi respectul faţă de colegii şi prietenii noştri din acea zonă geografică. Noi nu avem cum să ne decupăm şi să ne replantăm în altă parte, ar fi un proces nefiresc. Chiar dacă prin abstracţie ar fi să-l acceptăm, într-o perioadă foarte scurtă de timp ar deveni nefuncţional şi ar trebui, iarăşi, să recuperăm timpul pierdut. Noi şi aşa am pierdut mut, 21 de ani este o perioadă foarte lungă. Spre deosebire de alţii care au avut caracter, dar au avut şi raţiune în ceea ce au făcut pe parcursul acestor 21 de ani”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova în interviul Info-Prim Neo „Vlad Filat: Alternativă nu avem”, din ciclul „Anul 2012 în viaţa Moldovei şi a moldovenilor”.
Următoarele interviuri vor conţine opinii despre prestaţia anului care se scurge exprimate de preşedintele Partidului Comuniştilor Vladimir Voronin, şefa misiunii OSCE în Republica Moldova Jennifer Brush, ministrul economiei Valeriu Lazăr, primarul capitalei Dorin Chirtoacă, ministrul justiţiei Oleg Efrim, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, expertul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT Corneliu Gurin, directorul Centrului Naţional Anticorupţie Viorel Chetraru, reprezentantul adjunct al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) în Moldova Boris Gâlca, preşedintele Comunităţii moldovenilor din Quebec, Canada Ala Mândâcanu, interpretul Cristofor Aldea Teodorovici.