„În privința revenirii la utilizarea conceptului de dușman al poporului, trebuie să înțelegem că PCRM cheamă la practicarea terorii în Republica Moldova? Acest apel ar fi bine să fie examinat de organele competente ale Republicii Moldova în privința corespunderii prevederilor constituționale și legii privind partidele politice...”
---
Regrete și suspine...
Comuniștii moldoveni rămân ostateci ai sentimentului nemulțumirii pentru sarcina lor neîmplinită – fericirea omenirii prin intermediul dictaturii proletariatului. S-ar părea că după depășirea fazei acute a nostalgiei, provocată de centenarul defunctei URSS, adepții comunismului se vor resemna și vor accepta că ce a fost a trecut și nu va mai reveni. Dar, nu e așa, comuniștii doresc să ne convingă că ei rămân fideli valorilor și metodelor totalitare.
Întrucât, actualmente, nimeni nu-i mai ia în serios, regretele și suspinele comuniștilor provoacă doar milă și compasiune. Asta fiindcă Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) s-a aflat la guvernare timp de opt ani, în perioada 2001 – 2009, având posibilitatea să-și realizeze idealurile statutare proclamate. De fapt, deținând puterea, PCRM și liderii acesteia s-au burghezit într-atâta, încât nu se deosebeau, practic, prin nimic de celelalte partide. Anume în perioada guvernării PCRM au prins rădăcini clanurile oligarhice, fiind puse bazele marii corupții. Un indicator al celor afirmate este că liderul PCRM, Vladimir Voronin a fost nuntaș de onoare al rechinului capitalist, Ilan Șor, care se ascunde de justiție pentru furtul miliardului și devalizarea sistemului bancar al Republicii Moldova. Mai crede cineva că marxist-leninistul Vladimir Voronin și bancherul-penal, Ilan Șor, sunt dușmani de clasă?
Actualmente, asistăm iarăși la acutizarea de primăvară a nevrozei comuniste, care se manifestă, deocamdată, doar prin stări depresive, de comemorare a: 1) constituirii, la 2 martie 1919, a Cominternului (Internaționalei Comuniste) – organizație care urma să realizeze revoluția mondială; 2) decesului lui Iosif Stalin – liderul sovietic, care a reformulat sarcinile Cominternului, provocând marea teroare comunistă în care au fost nimiciți milioane de oameni; 3) constituirii armatei roșii – instrument de realizare a revoluției mondiale.
Toate lucrurile menționate ar putea fi trecute ușor cu vederea. Într-adevăr, este imposibil să-i faci pe comuniștii înveterați să recunoască faptul că regimul totalitar, dispariția căruia o deplâng, a comis crime monstruoase. Totuși, PCRM are o organizație de tineret – Komsomol-ul, membrii cărei, cel puțin, ar trebui informați despre crimele comise de promotorii ideilor comuniste, pe care le împărtășesc. Drept exemplu servește faptul că toți membrii primului guvern sovietic – Sovnarkom, cu excepția celor decedați până în 1937, au fost declarați dușmani ai poporului și împușcați în timpul marii terori. De asemenea, toți liderii Komsomolului leninist - șapte la număr, în perioada 1919- 1937, au fost declarați dușmani ai poporului și, la fel, împușcați. Le-ar plăcea comsomoliștilor moldoveni să ajungă în pielea predecesorilor lor? Singurul lucru apreciabil realizat de sovietici pentru tineretul comunist a fost lansarea primei revoluții sexuale, o repică a căreia a avut loc, în Occident, abia peste o jumătate de veac.
Scopul declarat al Cominternului
Așadar, ca instrument pentru realizarea revoluției mondiale, la inițiativa liderului bolșevic, Vladimir Lenin, a fost constituită Internaționala Comunistă (Cominternul). Primul congres al Cominternului a avut loc la Moscova, în perioada 2 – 6 martie 1919. Respectiv, organizația a fost concepută nu ca o federație a partidelor, cu drepturi egale, din diferite țări, ci ca o entitate centralizată – Partidul Internațional al Proletariatului, format din structuri naționale. S-a întâmplat ca speranțele provocării rapide a unei revoluții mondiale să se spulbere, însă scopurile au rămas neschimbate.
Respectiv, în 1928 a fost adoptat un statut nou al Cominternului, care reitera, oricum, scopurile anunțate anterior, prevăzând în mod expres (Articolul 1) că: Internaționala Comunistă – Asociația Internațională a Muncitorilor – este o asociație a partidelor comuniste din țările lumii, un Partid Comunist mondial unic. Fiind un organizator al mișcării revoluționare mondiale a proletariatului, purtător al principiilor și scopurilor comunismului, Internaționala Comunistă luptă pentru atragerea majorității clasei muncitoare și a marii părți a țărănimii sărace, pentru instaurarea dictaturii mondiale a proletariatului, pentru a crea Uniunea Mondială a Republicilor Socialiste Sovietice, pentru distrugerea completă a claselor și realizarea socialismului – acestei prime etape a societății comuniste. Ulterior, a fost adoptat și imnul Cominternului, care sublinia: Lozinca noastră – Uniunea Sovietică Mondială! Trebuie să înțelegem că imperialismul capitalist este rău, iar imperialismul comunist (hegemonismul) este bun.
Metodele liderilor Cominternului
Este interesant să ne reamintim prin ce metode intenționa Cominternul să-și realizeze scopurile. Despre aceasta aflăm nu de la te miri cine, ci de la primul Secretar executiv al Cominternului, Grigori Zinoviev, care cu doar o jumătate de an de la preluarea înaltei funcții ne-a lămurit în acest sens: „Trebuie să ne transformăm într-un lagăr militar… Avem nevoie de propriul nostru militarism socialist pentru a ne învinge dușmanii. Trebuie să atragem de partea noastră 90 de milioane [din aproximativ 110], care locuiesc în Rusia sovietică. Cu ceilalți nu are sens să vorbim – trebuie nimiciți.” Cum se zice - scurt, clar și cuprinzător!
Ne convingem că perspectiva nimicirii a vreo 20 milioane de cetățeni ruși fusese luată în considerare de la bun început, metoda respectivă urmând a fi extinsă la nivel global. Stalin, după ce a preluat puterea, s-a apucat de realizarea obiectivelor trasate de primul Secretar executiv al Cominternului. Evident, nu s-a limitat doar la țărănime, el a identificat zeci și sute de mii de dușmani ai poporului, inclusiv printre reprezentanții elitei bolșevice și armatei roșii, pe care i-a nimicit, iar ulterior și printre membrii Cominternului. Istoricii au identificat patru dintre participanții la primul congres al Cominternului, fotografiați (vezi mai sus) alături de Lenin, care au fost arestați și executați de regimul lui Stalin. În total, în perioada marii terori, Stalin a nimicit peste 130 de membri marcanți ai Cominternului, printre aceștia și primul Secretar executiv al organizației, Grigori Zinovieiv, care a concept metodele de obținerea a victoriei asupra dușmanilor de clasă. Există mărturii că după ce a fost arestat, Zinoviev îl implora pe Stalin să-l cruțe și chiar săruta ciubotele călăilor săi. Metodele lui Zinoviev au fost utilizate conform zicalei – nu-i pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește...
O altă problemă de interes major este modalitatea de finanțare a Cominternului. Inițial, se presupunea că Cominternul își va finanța activitatea din cotizațiile partidelor membre, însă imediat s-a ajuns la concluzia că acesta e o idee utopică. Respectiv, cheltuielile pentru revoluția mondială și le-a asumat Rusia bolșevică, care oferea credite Cominternului, până când circumstanțele vor face posibilă finanțarea din resursele proprii ale partidelor comuniste din străinătate. Resursele financiare erau transmise prin contrabandă în țările supuse destabilizării, așa cum fusese cazul Braziliei, Spaniei etc. Iată că descoperim rădăcinile revoluțiilor cromatice și sursele de finanțare a acestora.
Oportunismul cominternist...
După marea teroare din 1937 – 1938, în 1939, regimul stalinist s-a împrietenit cu cel hitlerist, lucru care a ieșit în evidență odată cu semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop și a protocolului secret. Respectiv, soarta liderilor cominterniști din țările Europene, în special a celor germani, a devenit de neinvidiat. Dar circumstanțele s-au schimbat, respectiv s-a schimbat și atitudinea față de Comintern.
În timpul celui de al Doilea Război Mondial, la 15 mai 1943, la solicitarea aliaților americani și britanici, pentru a accepta deschiderea celui de al doilea front în Europa, Stalin a decis să desființeze Cominternului, subliniind că: Experiența a arătat că … este imposibil să conduci mișcarea muncitorească din toate țările lumii dintr-un singur centru internațional. Mai ales acum, în condiții de război, când partidele comuniste din Germania, Italia și alte țări au sarcina de a-și răsturna guvernele și de a duce la îndeplinire tactici defetiste, în timp ce partidele comuniste din URSS, Marea Britanie, America și altele, dimpotrivă, au sarcina de a-și sprijini guvernele pentru înfrângerea rapidă a inamicului. Există un alt motiv pentru dizolvarea Internaționale Comuniste - partidele aparținând acesteia sunt acuzate în mod fals de a fi agenți străini, iar acest lucru le împiedică activitatea în rândul maselor largi... După terminarea războiului s-a terminat și prietenia cu aliații. Respectiv, activitatea subversivă pentru organizarea revoluției mondiale a fost repornită și continuată prin intermediul așa-zisului Cominform. Scopul scuză mijloacele, nu-i așa?
Cea mai importantă realizare a Cominternului?!
Diversiunile Cominternului sunt multe și variate. Totuși, cea mai importantă realizarea a Cominternului a fost contribuirea la accederea lui Hitler la guvernare în Germania. Este un fapt bine cunoscut că bolșevicii sovietici îi considerau pe socialiștii și social-democrații europeni drept principalii inamici ai Cominternului, pentru, chipurile, politica lor revizionistă în raport cu teoria marxistă.
Respectiv, în perioada ascensiunii politice a lui Hitler, Stalin, prin intermediul Cominternului, le-a interzis comuniștilor germani să-și coordoneze politicile cu social-democrații împotriva partidului nazist. De aceea, cominterniștii germani au preferat, în anumite situații, să coopereze cu naziștii, așa cum a fost în cazul protestului comun al transportatorilor în 1932, etc.
Nedumeriri și recomandări
În contextul comemorării constituirii Cominternului și a lichidatorului acestuia – Iosif Stalin, comuniștii moldoveni condamnă actuala guvernare care dansează sub muzica „Occidentului colectiv” și a elitelor conducătoare ale Statelor Unite, sugerând că ar fi bine să revenim la conceptul de „dușman al poporului” din epoca lui Stalin. Orbiți de ură, comuniștii se deconspiră. Păi, tocmai Cominternul comemorat de ei era organizația sub muzica căreia dansau toți liderii comuniști din întreaga lume, iar Stalin a desființat Cominternul la sugestia aliaților americani și britanici. Nu e clar ce pretenții pot avea comuniștii față de actuala guvernare, cate pe timp de război de agresiune în regiune, la fel, acționează în cooperare cu partenerii Republicii Moldova?
În privința revenirii la utilizarea conceptului de dușman al poporului, trebuie să înțelegem că PCRM cheamă la practicarea terorii în Republica Moldova? Acest apel ar fi bine să fie examinat de organele competente ale Republicii Moldova în privința corespunderii prevederilor constituționale și legii privind partidele politice.
Victor Pelin
Vezi și:
- Candidatul unic, oleacă independent… Op-Ed de Victor Pelin
- Perspectivele bătăliei blocului Pobeda. Op-Ed de Victor Pelin
- Desfășurarea recensământului 2024. Op-Ed de Victor Pelin
- Sindromul amneziei prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Impactul stabilirii datei alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Gorilele comuno-socialiste împotriva Victoriei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a patra încercare de revenire în politică a ex-premierului Vasile Tarlev. Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua victoriei asupra fascismului pe fundalul reanimării acestuia. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre referendumul constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Manipulare prin omisiune și mutarea accentelor. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri despre aniversarea a 15-a a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009... Op-Ed de Victor Pelin
- Inflație de referendumuri. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri generate de actul terorist de la Moscova. Op-Ed de Victor Pelin
- Intriga alegerilor prezidențiale din Rusia. Op-Ed de Victor Pelin
- Guțul a eclipsat-o pe Vlah? Op-Ed de Victor Pelin
- De ce platforma Irinei Vlah riscă să nu se bucure de susținere? Op-Ed de Victor Pelin
- Miza alegerilor prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul coloanei a V-a și reacția societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Consecințele conferinței de la Yalta: eliberatori vs. ocupanți. Op-Ed de Victor Pelin
- Mostră de plagiat și manipulare prin omisiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine totuși a câștigat alegerile? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre autorul transformării utopiei în antiutopie. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre antisemitismul de stat... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre miracole și sărbătorile de iarnă... Op-Ed de Victor Pelin
- Cel mai îndelungat război al imperialismului sovietic. Op-Ed de Victor Pelin
- Originea cultului denunțurilor și turnătorilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Basmul taurului alb nu e cel mai plictisitor... Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea basarabenilor... Op-Ed de Victor Pelin
- Reanimarea reflexelor propagandistice. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre date memorabile și promisiuni neonorate... Op-Ed de Victor Pelin
- Pierderea și reafirmarea identității... Op-Ed de Victor Pelin
- În pragul veșniciei... Op-Ed de Victor Pelin
- Interpretarea sondajelor de către politicieni. Op-Ed de Victor Pelin
- Glorificarea victoriei sovieto-naziste. Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea impusă de două evenimente simbolice. Op-Ed de Victor Pelin
- Mulți chemați puțini aleși... Op-Ed de Victor Pelin
- Amenințări și intimidări de Ziua Independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Imposibilitatea comunismului cu față umană. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a doua încercarea de a intra în același râu. Op-Ed de Victor Pelin
- Criza găgăuză – revelator al decăderii morale. Op-Ed de Victor Pelin
- Inaugurarea guvernatoarei Plaiului de vis... Op-Ed de Victor Pelin
- Cartagina trebuie distrusă! Op-Ed de Victor Pelin
- Asul de ghindă și resuscitarea poveștii de succes. Op-Ed de Victor Pelin
- Forțarea ușilor deschise... Op-Ed de Victor Pelin
- Operațiunea militară specială civilă. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea hotărârii Curții Constituționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Preludiu electoral... Op-Ed de Victor Pelin
- Plaiul de vis al aventurierilor politici... Op-Ed de Victor Pelin
- Cui pe cui se scoate? Op-Ed de Victor Pelin
- Ultima ratio. Op-Ed de Victor Pelin
- Iarmarocul generozității comuno-socialiste. Op-Ed de Victor Pelin
- Fără MIR, pentru pace între națiuni, împotriva agresiunii... Op-Ed de Victor Pelin
- Tăcerea nuntașilor și decepția victimei lui Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Ecoul evenimentelor din 7 aprilie… Op-Ed de Victor Pelin
- Retorica justificatoare pentru o eventuală agresiune rusească. Op-Ed de Victor Pelin
- Capacitățile exagerate ale Maiei Sandu...Op-Ed de Victor Pelin
- Premonițiile lui Igor Dodon și efectele acestora. Op-Ed de Victor Pelin
- Cât vom mai rămâne în mrejele falsurilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Acțiunile subversive – Rusia recidivează? Op-Ed de Victor Pelin
- Criticii guvernului Gavrilița... Op-Ed de Victor Pelin
- Apostolii războiului. Op-Ed de Victor Pelin
- A venit vremea Natașelor? Op-Ed de Victor Pelin
- Valorile tradiționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Lebăda neagră – ultima speranță... Op-Ed de Victor Pelin
- Regimul putinist declarat terorist. Op-Ed de Victor Pelin
- Scrisorile pierdute. Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa europeană a primarului Ion Ceban. Op-Ed de Victor Pelin
- Când se rânjesc dulăii, latră și cățeii... Op-Ed de Victor Pelin
- Potențialul devastator al ideilor puternice putiniste. Op-Ed de Victor Pelin
- Racul, broasca și o știucă... Op-Ed de Victor Pelin
- Europenizarea Găgăuziei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cooperarea cu NATO și completarea strategiei 3C. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre beneficiile ocupației... Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa geopolitică – miza opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Gaura de vierme și sfârșitul geopoliticii moldovenești... Op-Ed de Victor Pelin
- Semi-adevărurile mai periculoase decât minciunile... Op-Ed de Victor Pelin
- Strategia 3D – Disperare, Demagogie, Deja-vu. Op-Ed de Victor Pelin
- Natalia bate câmpii, bate tare cu măciuca-n Casa Mare. Op-Ed de Victor Pelin
- Guvernarea slabă contestată de opoziția discreditată și derutată. Op-Ed de Victor Pelin
- Sfârșitul tranziției post-sovietice. Op-Ed de Victor Pelin
- Atavismul mizantrop. Op-Ed de Victor Pelin
- Mai! Muncă! Pace? Op-Ed de Victor Pelin
- Febra primăverii și opiul pentru popor. Op-Ed de Victor Pelin
- La ce servesc sondajele de opinie? Op-Ed de Victor Pelin
- Războiul hibrid al guvernării și opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Invitație la agresiune... Op-Ed deVictor Pelin
- Maia Sandu și PAS – beneficiari ai operațiunii speciale... Op-Ed de Victor Pelin
- Kaa și maimuțele hipnotizate. Op-Ed de Victor Pelin
- Primăvară rusească sau arabă? Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia edifică noua ordine mondială...Op-Ed de Victor Pelin
- Crocodilul nu dă înapoi... Op-Ed de Victor Pelin
- Butoiul cu pulbere. Op-Ed de Victor Pelin
- Place sau nu place, țara se va reface...(Нравится, не нравится — а страна оправится). Op-Ed de Victor Pelin
- Lumea multipolară după 15 ani de pretenții... Op-Ed de Victor Pelin
- Socialiștii rătăciți în trei pini. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce i se permite lui Jupiter nu i se permite ... Op-Ed de VictorPelin
- Între ciocan și nicovală. Op-Ed de Victor Pelin
- Anul 2022 – an al crizelor geopolitice. Op-Ed de Victor Pelin
- „Congresul învingătorilor” sau Paralele între Igor Dodon și Mahatma Gandhi. Op-Ed de Victor Pelin
- Taina învăluită de mister... Op-Ed de Victor Pelin
- Revolta nuntașilor lui Ilan Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Sistemul de pensii și speculațiile politicienilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce e rău și ce e bine... Op-Ed de Victor Pelin
- Cum să combatem ura și prostia? Op-Ed de Victor Pelin
- Un an de președinție al Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Gerontocrația în acțiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Nu dăm țara străinilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Primul test electoral pentru noua guvernare. Op-Ed de Victor Pelin
- Năstase, Filip, Dodon... Op-Ed de Victor Pelin
- Cazurile Stoianoglo și Gațcan. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoșarii galbeni și brun-roșcații. Op-Ed de Victor Pelin
- Farmecul votului electronic. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova, moldoveni, moldovenesc? Op-Ed de Victor Pelin
- Lustrația. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea vremurilor bune... Op-Ed de Victor Pelin
- Într-un pas în politica externă... Op-Ed de Victor Pelin
- Graba – mama eșecului. Op-Ed de Victor Pelin
- Graba și grebla. Op-Ed de Victor Pelin
- Puterea și opoziția... Op-Ed de Victor Pelin
- Votul transnistrenilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Confuzii electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul dispariției Moldovei. Op-Ed de Victor Pelin
- Lipsa de discernământ. Op-Ed de Victor Pelin
- Reflecții futuriste. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoși electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Panegiricul lui Voronin. Op-Ed de Victor Pelin
- Geopolitica speculativă. Op-Ed de Victor Pelin
- Virajurile giruetelor politice. Op-Ed de Victor Pelin
- Asimilatorii și contestatarii moștenirii lui Plahotniuc. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova are viitor? Op-Ed de Victor Pelin
- Amnezia comuniștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine dezbină societatea? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre blocurile electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul comun al partidelor de stânga... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre aberații constituționale. Op-Ed de Victor Pelin
- Uzurparea puterii uzurpate… Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul războiului regional... Op-Ed de Victor Pelin
- Debusolarea socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Competiția lui Igor Dodon vs. Maia Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Enigma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Op-Ed de Victor Pelin
- Zinaida Greceanîi „cu jalba în proțap” la Consiliul Europei. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și jocurile politice. Op-Ed de Victor Pelin
- De ce Maia Sandu e mai periculoasă decât Vlad Plahotniuc? Op-Ed de Victor Pelin
- Memoria instituțională a Președinției Republicii Moldova. Op-Ed de Victor Pelin
- Coaliția tupeiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Pașii spre Unire... Op-Ed de Victor Pelin
- Decretul buclucaș. Op-Ed de Victor Pelin
- Succesul eșecului... Op-Ed de Victor Pelin
- Balanța realizărilor președinților aleși prin vot general... Op-Ed de Victor Pelin
- Biserica Ortodoxă în pericol... Op-Ed de Victor Pelin
- PSRM, QUO VADIS? Op-Ed de Victor Pelin
- Confruntarea Mentorului cu Testorul. Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia confirmă calitatea înaltă a vinului moldovenesc. Op-Ed de Victor Pelin
- Catastiful Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Taburetka Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Întârzierea acțiunilor Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Rătăcirile și declinul socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Inevitabilitatea alegerilor anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Bumerangul. Op-Ed de Victor Pelin
- La Moscova, după directive... Op-Ed de Victor Pelin
- Moștenirea nefastă. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul oportunismul lui Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Pregătiri pentru alegerile anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Prestația electorală a unioniștilor Op-Ed de Victor Pelin
- Grimasele neo-păgânismului. Op-Ed de Victor Pelin
- Dilema socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Din înfrângere spre înfrângere până la victorie... Op-Ed de Victor Pelin
- Consensul național și dezbinarea societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul imperialist vs. ONG-uri. Op-Ed de Victor Pelin
- Păgânismul vs. valorile creștine. Op-Ed de Victor Pelin
- Renato Usatîi vs. Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Ana Guțu și cânii de pază. Op-Ed de Victor Pelin
- Splendoare și mizeria... propagandiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre lachei și fii de cățea. Op-Ed de Victor Pelin
- Candidați bifurcați. Op-Ed de Victor Pelin
- Discrepanța dintre vorbe și fapte. Op-Ed de Victor Pelin
- Coincidență? Nu cred! Op-Ed de Victor Pelin
- Fauna politică moldovenească, Op-Ed de Victor Pelin
- De departe trandafir, de aproape borș cu știr, Op-Ed de Victor Pelin
- „Cadoul poporului rus”, Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Comemorarea victimelor regimurilor totalitare. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și chip-izarea moldovenilor. Pamflet de Victor Pelin
- Politica externă echilibrată. Op-Ed de Victor Pelin
- Soluția: Anularea alegerilor prezidențiale! Op-Ed de Victor Pelin
- Paiul din ochiul Maiei… Op-Ed de Victor Pelin
- Un nou atac cu gaze, Op-Ed
- Renato Usatîi – Furgal-ul președintelui Dodon, Op-Ed
- Așteptându-l pe... Patriarhul Kirill, Op-Ed
- Schimbarea orientării președintelui Dodon, Op-Ed
- Unde-s banii, Ștefănică? Op-Ed