Comunicat de Presă Dosarul Ionova sau drepturile omului în stil transnistrean

UNIUNEA AVOCAŢILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA

 

BIROUL ASOCIAT DE AVOCAŢI

«Veaceslav ŢURCAN & Co»

 

Adresa poştală:  Parter, Stradela Teatrului nr. 2/1, mun. Chişinău,

MD-2012, Moldova. Tel/fax CDMA: +(373 22) 920-700;

GSM: +(373) 69-12-60-12;  +(373) 795-044-65

e-mail: turcan_veaceslav@yahoo.com

          

         Veaceslav Ţurcan ®        

             

 Chişinău, 15 mai 2012

 

                                                                     Comunicat de Presă

                                    Dosarul Ionova sau drepturile omului în stil transnistrean

Atmosferă de plină incertitudine juridică, fărădelege, încălcări sistematice ale drepturilor omului reprezintă o normă pentru aşa-numita Republică Moldovenească Nistreană (RMN), iar aşa noţiune ca independenţă a instanţei de judecată, a anchetatorilor, procurorilor şi avocaţilor este străină actualului regim. Dosarul fostului preşedinte al  Băncii Centrale din Transnistria, Oxana Ionova, este un exemplu elocvent în acest sens.

Actualul lider al regiuniii transnistrene, Evghenii Şevciuc, a promis în cadrul campaniei sale electorale că “Va fi ordine!”. Pentru îndeplinirea acestei promisiuni, noua putere recurge la fabricare de dosare penale, reţineri arbitrare şi ilegale, deţinuţii fiind stabiliţi în condiţii inumane şi degradante, ceea ce în conformitate cu standardele internaţionale de apărare a drepturilor omului reprezintă nimic altceva decât una din formele torturii. Iar dosarul Ionova urmează să fie transformat în unul de model.

La momentul actual ea este ilegal, absolut arbitrar şi fără probe trasă la răspundere penală şi este ţinută în arest în penitenciarul din oraşul Tiraspol. De menţionat că condiţiile de detenţie în instituţiile penitenciare transnistrene sunt antisanitare, riscul de contaminare cu boli periculoase pentru viaţă fiind enorm, iar Ionova este deja grav bolnavă.

De asemenea, până în prezent persistă interdicţia, practicată încă de pe timpurile sovietice, de a transmite nu mai mult de 30 de kg de produse alimentare pe lună pentru o persoană (inclusiv apă), ceea ce este o formă  a torturii prin foame, luând în consideraţie şi calitatea oribilă a alimentaţiei oferită deţinuţilor. Pe lângă aceste încălcări, toată corespondenţa deţinuţilor este interceptată, ca şi pe timpurile sovietice, inclusiv corespondenţa cu organele de drept, organizaţiile internaţionale, Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi avocaţii.

Ionova a solicitat să fie transmis un mesaj societăţii că Evghenii Şevciuc a promis să facă ordine, dar în eforturile sale a uitat de dreptate, lege şi prezumţia nevinovăţiei.

Chiar şi Procurorul RMN, Gureţchii Anatolii, a depus cerere de demisie, inclusiv din cauza conflictului apărut în legătură cu arestarea şi fabricarea dosarului penal împotriva Oxanei Ionova.

Pe parcursul lucrului pe dosarul Ionova, am constatat existenţa unui vacuum juridic total în practica judiciară cotidiană din regiunea transnistreană şi lipsa oricăror mecanisme efective pentru apărarea drepturilor fundamentale şi ale libertăţilor omului.

® All rights reserved. The sign in the left top side of this page is a registered trademark of lawyer Veaceslav Turcan.

® Toate drepturile sunt rezervate. Semnul din partea stîngă de sus a acestei file este o marcă înregistrată a avocatului Veaceslav Ţurcan.

® Все права защищены. Знак, обозначенный в верхней левой части этого листа, является  зарегистрированным товарным знаком адвоката Вячеслава Цуркан.

Pentru noi a fost un şoc să citim trei rânduri
în cruce” semnate de Preşedintele Judecătoriei de la Tiraspol, care menţiona că nici persoana arestată, nici avocatul său nu este în drept să-i solicite eliberarea din arest. Şi asta luând în consideraţie că, încă din 1992 Sovietul Suprem al RMN a ratificat, în mod unilateral, o serie de acte internaţionale importante din domeniul apărării drepturilor omului, inclusiv Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi a protocoalelor sale.

La momentul actual, noi am epuizat toate posibilele mecanisme eficace de apărare şi unica modalitate de a proteja drepturile Oxanei Ionova este adresarea cu cerere către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) împotriva Federaţiei Ruse. Mai ales că deja a şi fost creat precedent în acest sens prin hotărârea CtEDO pe dosarul Ilaşcu şi alţii contra Moldovei şi Rusiei.

Este inexplicabil faptul încălcărilor grave ale standardelor internaţionale în domeniul drepturilor şi libertăţilor omului din partea judecătorilor transnistreni, care, după cum cunoaştem, din 1992 până în prezent, conform unui acord tacit dintre Rusia şi nerecunoscuta RMN, permanent trec cursuri de reciclare în instanţele corespunzătoare de învăţământ din Federaţia Rusă. 

Deja a fost expediată o adresare către Preşedintele Federaţiei Ruse, Preşedintele Sovietului Federaţiei Ruse, Prim-ministrul Rusiei, dar şi către Ambasada Federaţiei Ruse în Moldova, cu depunerea copiilor adresării la oficiile Preşedintelui Republicii Moldova, Procurorului General, misiunii OSCE şi Consiliului Europei privind încălcarea drepturilor Oxanei Ionova. Depunerea acestei adresări reprezintă ultimul pas înainte de apelare la CtEDO.

De asemenea, după cum s-a dovedit, avocaţii din Moldova sunt priviţi drept “străini” în Transnistria, pentru care autorităţile de la Tiraspol au instalat obstacole suplimentare în vederea admiterii lor de a participa în cauzele penale. Şi aceasta în condiţiile în care apărarea din partea avocaţilor transnistreni este pur formală şi iluzorie, aceştia fiind intimidaţi de către autorităţi. Ca rezultat, suntem martori ai lipsei cazurilor depunerii cererilor la CtEDO din parte avocaţilor din Transnistria.



Dacă cererea Dnei Ionova va fi examinată de CtEDO în regim prioritar, după cum noi solicităm, Guvernul Federaţiei Ruse va fi nevoit, în cel mai apropiat timp, să răspundă la întrebările privind respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

În aşa fel, la momentul actual în Transnistria au loc încălcări masive şi sistematice ale drepturilor omului şi practic nimeni nu poate fi asigurat că nu va fi arestat arbitrar şi acuzat illegal, iar situaţia fostului preşedinte al Băncii Centrale din Transnistria, Oxana Ionova, reprezintă un exemplu vădit şi o carte de vizită a Transnistriei.

Welcome to Pridnestrovien Moldavian Republic!

/ SFÂRŞIT

Document Public

Contacte:

Veaceslav Ţurcan, avocat, GSM: +373 69 12 60 12,

Fax: +373 22 920 700, E-mail: turcanmeister@gmail.com

Igor Guriţanu, avocat, Cabinetul avocatului „Igor Guriţanu”, GSM: +373 69 18 12 24,

Fax: +373 22 92 19 17, E-mail: igor.guritanu@gmail.com

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.