Comunicat de presă cu privire la incidentul din 6 februarie 2013, la Tiraspol, cu angajaţii Institutului de politici publice

                                                                                                                              Comunicat de presă
                                                                  cu privire la incidentul din  6 februarie 2013, la Tiraspol, cu angajaţii Institutului de politici publice


Institutul de politici publice (IPP) realizează, cu susţinerea financiară a Ambasadei Marii Britanii la Chisinău, proiectul „We bridge” (http://www.webridge.md/) orientat spre consolidarea încrederii dintre populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului, în primul rând prin facilitarea dialogului deschis şi neangajant dintre tineri. Pe durata implementării proiectului echipa IPP a realizat mai multe interviuri video cu tineri din diferite regiuni ale Republicii Moldova, inclusiv din stânga Nistrului. Activităţile proiectului nu presupun impunerea unor opinii preconcepute, şi pornesc de la dreptul firesc al fiecărei persoane la exprimarea liberă a opiniilor şi viziunilor.

Spre regret, pe data de 6 februarie 2013, în momentul imprimării opiniilor exprimate de tineri din  Tiraspol, colaboratorii Institutului, Alexandru Platon şi Dmitrii Belan, laolaltă cu cameramanul şi şoferul, au fost reţinuţi şi interogaţi în incinta clădirii  „KGB”, de pe  str.Manoilov 42.

Din conţinutul interogatoriului rezultă, că angajaţii acestei instituţii tratează cu suspiciune orice activitate orientată  spre consolidarea încrederii dintre locuitorii ambelor maluri ale Nistrului, şi a priori le percep drept activităţi subversive, realizate în complicitate cu, sau la comanda  reprezentanţilor serviciilor secrete din alte state. În urma acestui incident regretabil, IPP îşi exprimă îngrijorarea vis-a-vis de atitudinea manifestată de această structură din administraţia de la Tiraspol faţă de acţiunile de consolidare a încrederii, şi de comportamentul faţă de persoanele angajate în realizarea lor.

IPP consideră că numai politica bazată pe dialogul sincer între populaţia de pe ambele maluri ale râului Nistru poate duce la o soluţie viabilă a problemelor existente în relaţiile dintre malurile Nistrului, şi îşi exprimă speranţa că incidentul regretabil din 6 februarie va fi tratat cu maximă responsabilitate de către reprezentanţii administraţiei din stânga Nistrului, în special de acele persoane, care se prezintă în calitate de parteneri de dialog structurilor internaţionale şi ambasadelor în Republica Moldova.

Echipa IPP este îngrijorată pentru consecinţele acestui incident asupra tinerilor din regiunea transnistreană care au dat curs invitaţiei IPP de a acorda interviuri în cadrul acestui proiect de diplomaţie populară. În acelaşi timp, IPP îşi exprimă încrederea că asemenea incidente nefericite nu vor mai avea loc, iar consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului nu va rămâne doar pe hârtie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.