În data de 27 septembrie în jurul orei 06:00 forțele armate ale Armeniei, înfăptuind provocări de amploare, au supus tragerii de foc intensive din armament de calibru mare, aruncătoare de mine și artilerie de diferit calibru asupra pozițiilor Armatei Republicii Azerbaidjan de-a lungul întregii linii a frontului și a punctelor populate, ce sunt amplasate în zona din preajma frontului.
În rezultatul tragerii de focuri intensive de către inamicul satelor Gapanlî al raionului Tertersk, a satelor Ciraglî și Orta Garvend al raionului Agdamask, satelor Alhanlî și Șuchiurbeilî al raionului Fizulî și satului Djodjug Mardjanlî al raionului Djebrail sunt raniți precum și decedați din rîndul populației pașnice. Obiectele infrastructurii civile au fost serios avariate.
În legătură cu o altă provocare din partea Armeniei șeful departamentului privind politica externă al Administrației, asistentul Președintelui Republicii Azerbaidjan Hikmet Gadjiyev a făcut o declarație. În declarație se spune:
„Potrivit Ministerului Apărării, în data de 27 septembrie 2020 la 06:00, forțele armate armene, încălcând grav regimul de încetare a focului, au tras asupra pozițiilor armatei azere situate în zona de front, satele Gapanlî, regiunea Terter, Ciraglî și Orta Garvyand, al raionului Agdam, Alkhanlî, al raionului Fizuli , Șukurbeyli și Djodjug Mardjanlî din raionul Djebrail cu utilizarea armelor de calibru mare, a aruncătoarelor de mine și a instalațiilor de artilerie utilizate pentru diverse scopuri.
Bombardarea obiectelor și a persoanelor civile ce locuiau dens în zona frontului de către forțele armate din Armenia a fost efectuată în mod deliberat și intenționat.
Există date despre decedați și răniți din rândul populației civile și a militarilor. Numeroase case și obiecte civile au fost grav avariate.
Forțele armate din Armenia continuă să tragă intens cu focuri de armă asupra pozițiilor și așezărilor noastre situate în zona frontului.
Tragerea cu focuri de armă înfăptuită deliberat asupra așezărilor civile reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar, inclusiv a Convențiilor de la Geneva din 1949. Bombardarea persoanelor civile este o tactică inclusă în antrenamentul de luptă al Forțelor Armate Armene, iar cel mai clar exemplu în acest sens este genocidul Hodjalî din februarie 1992.
Aplicarea loviturilor din partea forțelor armate armene asupra pozițiilor armatei azere, tragerea de focuri armate asupra populației și obiectelor civile din arme de calibru mare este un act al unei alte agresiuni militare a Armeniei împotriva Azerbaidjanului, potrivit dreptului internațional.
Forțele armate ale Republicii Azerbaidjan iau măsurile necesare pentru a preveni o altă agresiune militară a Armeniei și pentru a asigura siguranța populației civile.
Azerbaidjanul a avertizat în repetate rânduri comunitatea internațională despre pregătirea Armeniei pentru punerea în aplicare a următorului act de agresiune și război.
Azerbaidjanul a declarat în repetate rânduri că agresiunea militară continuă a Armeniei împotriva Azerbaidjanului, prezența forțelor armate ale Armeniei în teritoriile ocupate ale Azerbaidjanului este principala amenințare a păcii și stabilității din regiune. În condițiile desfășurării dezbaterilor generale din cea de-a 75-a sesiune a Adunării Generale a ONU, a luptei împotriva pandemiei COVID-19 în lume, conducerea militar-politică a Armeniei a recurs la alte aventuri și provocări militare. Prin aceste acțiuni, conducerea armeană demonstrează încă o dată lipsa de respect față de dreptul internațional, Statutului ONU și față de comunitatea internațională.
Toată responsabilitatea pentru situația actuală creată și desfășurarea ulterioară a evenimentelor revine în întregime conducerii politico-militare a Armeniei".
_________
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.