Comportamentul PCRM este normal pentru un partid de opoziţie, directorul IPP
Comportamentul PCRM este în absolută concordanţă cu logica unui partid aflat în opoziţie. Opinia îi aparţine directorului Institutului pentru Politici Publice (IPP) Arcadie Barbăroşie, solicitat de Info-Prim Neo să comenteze iniţiativele înaintate de PCRM pentru depăşirea crizei.
Expertul susţine că retragerea proiectului de modificare a articolului 78 din Constituţie dezarmează coaliţia de guvernare şi, astfel, alianţei de guvernare nu-i rămâne decât să negocieze un candidat comun cu PCRM sau să meargă la alegeri anticipate.
Vizavi de demersul PCRM legat de demisia imediată a întregului bloc social-economic din cadrul Guvernului, precum şi a guvernatorului Băncii Naţionale, pe motiv că aceştia nu ar face faţă provocărilor prezente, analistul consideră că PCRM trebuie să aducă mai întâi argumente care ar dovedi acuzaţiile lansate.
„Trebuie să fie prezentaţi nişte indicatori social-economici ţinând cont de criză şi de gaura în buget pe care au lăsat-o comuniştii. Toate aceste lucruri trebuie analizate şi doar atunci pot fi formulate anumite concluzii”, a spus directorul IPP.
Comitetul Central al PCRM a emis miercuri, 2 februarie, un comunicat de presă în care se menţionează că principiile şi sarcinile consolidării naţionale trebuie să fie asigurate prin înaintarea şi alegerea în comun de către guvernare şi opoziţie la funcţia de şef al statului a unui reprezentant din societatea civilă cu autoritate, fără apartenenţă politică. Preşedintele ar urma să fie ales prin votul majorităţii absolute a deputaţilor.
Anterior PCRM a depus o sesizare la Curtea Constituţională (CC) prin care cer anunţarea zilei alegerii şefului statului. CC va examina cazul pe 8 februarie.