„Oricum, pentru a putea raporta o activitate de succes este insuficient provocarea alegerilor parlamentare anticipate. Aceste alegeri mai trebuie câștigate de o coaliție de partide, care ar accepta implementarea prevederilor programului prezidențial. Acest lucru va fi extrem de dificil de realizat pe fundalul crizelor pandemice și economice…”
---
Rapoartele de activitate în lipsa realizărilor concrete
Publicarea raportului președintelui Maia Sandu referitor la realizările din primele 100 de zile de mandat prezidențial nu a impresionat. Examinând Raportul de 100 de zile ajungem la concluzia că șeful statului este bine intenționată, dedicată și capabilă să atragă tot felul de ajutoare de la partenerii de dezvoltare pentru acoperirea nevoilor curente ale Republicii Moldova. Dar aceste realizări de rutină nu trezesc entuziasm și nu deschid perspective pentru dezvoltarea dinamică a țării. De fapt, este dificil de imaginat că un președinte lipsit de împuterniciri poate face mai mult decât: să remarce existența unor probleme; să convoace ședințe pentru discutarea soluționării problemelor respective; să raporteze opinie despre eforturile întreprinse. De aici și persistența întrebării – merita oare să se revină la alegerea directă a șefului statului,dacă acesta a rămas lipsit de împuterniciri reale?
Întrebarea de mai sus nu e trivială. Ne-am convins că predecesorul Maiei Sandu – Igor Dodon, timp de patru ani, n-a realizat practic nimic din cele promise în alegerile directe din 2016. De ce ar trebui să credem că Miaia Sandu va reuși să-și realizeze programul electoral susținut de cetățeni în 2020? Din cele observate putem constata, deocamdată, că un președinte ales direct de către cetățeni mai degrabă creează probleme în relațiile dintre instituția prezidențială și Parlament, decât contribui la soluționarea problemelor presante din societate. Mai mult, se profilează tendința implicării statelor străine și a instituțiilor internaționale în conflictele interne dintre instituțiile statului. Așa a fost în iunie 2019, iar actualmente se observă același lucru.
Eficiența activității președintelui Igor Dodon
La prima vedere nu prea se vede o deosebire dintre eficacitatea acțiunilor președintelui Maiei Sandu față de cele ale predecesorului său. Igor Dodon și-a publicat Raportul realizărilor în primele 100 de zile, menționând doar că: ”ne-a reușit să avansăm substanțial pe toate cele 6 angajamente din platforma electorală pe care le-am comunicat cetățenilor în campania electorală”. Pentru a împrospăta memoria cetățenilor vom aminti cele 6 angajamente ce urmau a fi realizate în primele 100 de zile ale mandatului lui Igor Dodon:
- restabilirea parteneriatului strategic cu Rusia. În termene restrînse, voi obţine revenirea completă a producţiei moldoveneşti pe piaţa rusă;
- organizarea alegerilor parlamentare anticipate;
- începerea acțiunilor de unificare a țării;
- constituirea unei comisii trilaterale, cu participarea SUA, UE şi Rusiei în vederea asigurării unor garanţii internaţionale pentru neutralitatea Moldovei;
- interzicerea unionismului;
- începerea procesului de relansare a țării - tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de „furtul secolului” şi de distrugerea ţării.
Știind cum au evoluat lucrurile de fapt, nu ne rămâne decât să constatăm că nici în primele 100 de zile, nici după trecerea deja a 1500 de zile, niciunul din cele 6 angajamente nu a fost realizat. Dimpotrivă, lucrurile în domeniile de referință chiar au degradat:
- accesul produselor moldovenești pe piața rusă a devenit o banală afacere politică pe care liderii PSRM o exploatează an de an, în special, în ajunul alegerilor. Chiar recent, liderul PSRM, Igor Dodon și-a exprimat regretul că “Maia Sandu nici nu s-a adresat pentru prelungirea facilităților la export pe piața rusă”. Probabil, Maia Sandu crede că problema respectivă a fost soluționată în primele 100 de zile a mandatului predecesorului său, de aceea nu merge la Moscova pentru negocierea facilităților. De fapt, oricum nu i-ar fi reușit, fiindcă acesta este apanajul liderului PSRM;
- organizarea alegerilor parlamentare anticipate nu i-a reușit lui Igor Dodon de-a lungul întregului său mandat. S-a apropiat de acest deziderat chiar în ultima zi a mandatului prezidențial, reușind să-l convingă pe premierul Chicu să-și prezinte demisia pentru a apropia alegerile parlamentare anticipate, dar s-a răzgândit ulterior.
- acțiunile de unificare a țării s-au soldat cu un eșec răsunător. Igor Dodon și PSRM s-au văzut nevoiți să renunțe la propriul proiect de federalizare a Republicii Moldova și să revină la Memorandumul Primakov din 1997 de creare a statului comun, adică la crearea unei confederații cu Transnistria;
- constituirea comisii trilaterale, cu participarea SUA, UE şi Rusiei pentru asigurărea garanţilor internaţionale pentru neutralitatea Moldovei a rămas un vis nerealizat. Toate eforturile, în acest sens, s-au redus la prezentarea așa-zisului Pachet comprehensiv, care reitera de fapt prevederile Memorandumului Kozak;
- promisiunea de interzicere a unionismului s-a dovedit a fi, de asemenea, irealizabilă. Dimpotrivă, în perioada președinției lui Igor Dodon rata cetățenilor care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România s-a dublat, ajungând de la ~20%, în 2016, la peste 40%, în 2021;
- tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de „furtul secolului” a fost substituită prin constituirea de către PSRM a majorități parlamentare cu Partidul Șor, liderul căruia este considerat drept principalul executant al furtului miliardului de către Procuratura Generală. Mai mult, s-a ajuns până la insistența PSRM pe lângă Consiliul Europei că dizolvarea Parlamentului în care s-a constituit majoritatea PSRM-Șor ar reprezenta un act de uzurpare a puterii de stat.
Acestea au fost promisiunile președintelui Igor Dodon, ales direct de către cetățeni în 2016, care trebuiau implementate în primele 100 de zile de mandat. Am arătat că și după 4 ani de mandat niciuna din promisiuni nu a fost realizată. În schimb, în cei 4 ani de mandat, Igor Dodon s-a manifestat prin faptul că a fost suspendat din funcție de 5 ori pentru incapacitate de a-și realiza atribuțiile prezidențiale. Acest lucru ne readuce în prim plan problema inutilității alegerii directe a șefului statului.
Eficiența activității Maiei Sandu în primele 100 de zile de mandat
Revenind la eficiența activității președintelui Maia Sandu în primele 100 de zile de mandat, trebuie să mai așteptăm puțin până la pronunțarea, pe 15 aprilie 2021, a deciziei Curții Constituționale privind dizolvarea Parlamentului. De fapt, președintele Maia Sandu nu a promis să realizeze ceva special în primele 100 de zile de mandat. Un prilej pentru a raporta ceva în primele 100 de zile de mandat i l-a oferit principalul oponent – Igor Dodon, care a insistat pe demisia guvernului Chicu pentru a provoca alegeri parlamentare anticipate. Pentru că Igor Dodon și PSRM s-au răzgândit, preferând constituirea unei majorități parlamentare cu cei pe care i-a etichetat drept exponenți ai mafiei și bandiților (min.07.00-15.21), în detrimentul onorării promisiunii de a declanșa alegeri anticipate, Maiei Sandu i-a revenit sarcina să fie consecventă în insistența de a curăța Parlamentul de mafie și bandiți.
Astfel, în mod paradoxal, despre o anumită eficiență a activității președintelui Maiei Sandu se va putea vorbi dacă Curtea Constituțională, examinând sesizarea șefului statului, va constata circumstanțele ce justifică dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Cel puțin, ceea ce nu i-a reușit predecesorului să realizeze timp de 4 ani și la ce a renunțat recent de dragul coaliției PSRM cu Partidul Șor, i se va putea atribui Maiei Sandu drept succes intermediar în competiția directă cu renegații Igor Dodon și PSRM.
Oricum, pentru a putea raporta o activitate de succes este insuficient provocarea alegerilor parlamentare anticipate. Aceste alegeri mai trebuie câștigate de o coaliție de partide, care ar accepta implementarea prevederilor programului prezidențial. Acest lucru va fi extrem de dificil de realizat pe fundalul crizelor pandemice și economice.
Victor Pelin
Vezi și:
- Candidatul unic, oleacă independent… Op-Ed de Victor Pelin
- Perspectivele bătăliei blocului Pobeda. Op-Ed de Victor Pelin
- Desfășurarea recensământului 2024. Op-Ed de Victor Pelin
- Sindromul amneziei prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Impactul stabilirii datei alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Gorilele comuno-socialiste împotriva Victoriei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a patra încercare de revenire în politică a ex-premierului Vasile Tarlev. Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua victoriei asupra fascismului pe fundalul reanimării acestuia. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre referendumul constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Manipulare prin omisiune și mutarea accentelor. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri despre aniversarea a 15-a a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009... Op-Ed de Victor Pelin
- Inflație de referendumuri. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri generate de actul terorist de la Moscova. Op-Ed de Victor Pelin
- Intriga alegerilor prezidențiale din Rusia. Op-Ed de Victor Pelin
- Guțul a eclipsat-o pe Vlah? Op-Ed de Victor Pelin
- De ce platforma Irinei Vlah riscă să nu se bucure de susținere? Op-Ed de Victor Pelin
- Miza alegerilor prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul coloanei a V-a și reacția societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Consecințele conferinței de la Yalta: eliberatori vs. ocupanți. Op-Ed de Victor Pelin
- Mostră de plagiat și manipulare prin omisiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine totuși a câștigat alegerile? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre autorul transformării utopiei în antiutopie. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre antisemitismul de stat... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre miracole și sărbătorile de iarnă... Op-Ed de Victor Pelin
- Cel mai îndelungat război al imperialismului sovietic. Op-Ed de Victor Pelin
- Originea cultului denunțurilor și turnătorilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Basmul taurului alb nu e cel mai plictisitor... Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea basarabenilor... Op-Ed de Victor Pelin
- Reanimarea reflexelor propagandistice. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre date memorabile și promisiuni neonorate... Op-Ed de Victor Pelin
- Pierderea și reafirmarea identității... Op-Ed de Victor Pelin
- În pragul veșniciei... Op-Ed de Victor Pelin
- Interpretarea sondajelor de către politicieni. Op-Ed de Victor Pelin
- Glorificarea victoriei sovieto-naziste. Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea impusă de două evenimente simbolice. Op-Ed de Victor Pelin
- Mulți chemați puțini aleși... Op-Ed de Victor Pelin
- Amenințări și intimidări de Ziua Independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Imposibilitatea comunismului cu față umană. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a doua încercarea de a intra în același râu. Op-Ed de Victor Pelin
- Criza găgăuză – revelator al decăderii morale. Op-Ed de Victor Pelin
- Inaugurarea guvernatoarei Plaiului de vis... Op-Ed de Victor Pelin
- Cartagina trebuie distrusă! Op-Ed de Victor Pelin
- Asul de ghindă și resuscitarea poveștii de succes. Op-Ed de Victor Pelin
- Forțarea ușilor deschise... Op-Ed de Victor Pelin
- Operațiunea militară specială civilă. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea hotărârii Curții Constituționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Preludiu electoral... Op-Ed de Victor Pelin
- Plaiul de vis al aventurierilor politici... Op-Ed de Victor Pelin
- Cui pe cui se scoate? Op-Ed de Victor Pelin
- Ultima ratio. Op-Ed de Victor Pelin
- Iarmarocul generozității comuno-socialiste. Op-Ed de Victor Pelin
- Fără MIR, pentru pace între națiuni, împotriva agresiunii... Op-Ed de Victor Pelin
- Tăcerea nuntașilor și decepția victimei lui Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Ecoul evenimentelor din 7 aprilie… Op-Ed de Victor Pelin
- Retorica justificatoare pentru o eventuală agresiune rusească. Op-Ed de Victor Pelin
- Capacitățile exagerate ale Maiei Sandu...Op-Ed de Victor Pelin
- Premonițiile lui Igor Dodon și efectele acestora. Op-Ed de Victor Pelin
- Comuniștii cheamă la teroare? Op-Ed de Victor Pelin
- Cât vom mai rămâne în mrejele falsurilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Acțiunile subversive – Rusia recidivează? Op-Ed de Victor Pelin
- Criticii guvernului Gavrilița... Op-Ed de Victor Pelin
- Apostolii războiului. Op-Ed de Victor Pelin
- A venit vremea Natașelor? Op-Ed de Victor Pelin
- Valorile tradiționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Lebăda neagră – ultima speranță... Op-Ed de Victor Pelin
- Regimul putinist declarat terorist. Op-Ed de Victor Pelin
- Scrisorile pierdute. Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa europeană a primarului Ion Ceban. Op-Ed de Victor Pelin
- Când se rânjesc dulăii, latră și cățeii... Op-Ed de Victor Pelin
- Potențialul devastator al ideilor puternice putiniste. Op-Ed de Victor Pelin
- Racul, broasca și o știucă... Op-Ed de Victor Pelin
- Europenizarea Găgăuziei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cooperarea cu NATO și completarea strategiei 3C. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre beneficiile ocupației... Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa geopolitică – miza opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Gaura de vierme și sfârșitul geopoliticii moldovenești... Op-Ed de Victor Pelin
- Semi-adevărurile mai periculoase decât minciunile... Op-Ed de Victor Pelin
- Strategia 3D – Disperare, Demagogie, Deja-vu. Op-Ed de Victor Pelin
- Natalia bate câmpii, bate tare cu măciuca-n Casa Mare. Op-Ed de Victor Pelin
- Guvernarea slabă contestată de opoziția discreditată și derutată. Op-Ed de Victor Pelin
- Sfârșitul tranziției post-sovietice. Op-Ed de Victor Pelin
- Atavismul mizantrop. Op-Ed de Victor Pelin
- Mai! Muncă! Pace? Op-Ed de Victor Pelin
- Febra primăverii și opiul pentru popor. Op-Ed de Victor Pelin
- La ce servesc sondajele de opinie? Op-Ed de Victor Pelin
- Războiul hibrid al guvernării și opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Invitație la agresiune... Op-Ed deVictor Pelin
- Maia Sandu și PAS – beneficiari ai operațiunii speciale... Op-Ed de Victor Pelin
- Kaa și maimuțele hipnotizate. Op-Ed de Victor Pelin
- Primăvară rusească sau arabă? Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia edifică noua ordine mondială...Op-Ed de Victor Pelin
- Crocodilul nu dă înapoi... Op-Ed de Victor Pelin
- Butoiul cu pulbere. Op-Ed de Victor Pelin
- Lumea multipolară după 15 ani de pretenții... Op-Ed de Victor Pelin
- Place sau nu place, țara se va reface...(Нравится, не нравится — а страна оправится). Op-Ed de Victor Pelin
- Socialiștii rătăciți în trei pini. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce i se permite lui Jupiter nu i se permite ... Op-Ed de VictorPelin
- Între ciocan și nicovală. Op-Ed de Victor Pelin
- Anul 2022 – an al crizelor geopolitice. Op-Ed de Victor Pelin
- „Congresul învingătorilor” sau Paralele între Igor Dodon și Mahatma Gandhi. Op-Ed de Victor Pelin
- Taina învăluită de mister... Op-Ed de Victor Pelin
- Revolta nuntașilor lui Ilan Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Sistemul de pensii și speculațiile politicienilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce e rău și ce e bine... Op-Ed de Victor Pelin
- Cum să combatem ura și prostia? Op-Ed de Victor Pelin
- Un an de președinție al Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Gerontocrația în acțiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Nu dăm țara străinilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Primul test electoral pentru noua guvernare. Op-Ed de Victor Pelin
- Năstase, Filip, Dodon... Op-Ed de Victor Pelin
- Cazurile Stoianoglo și Gațcan. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoșarii galbeni și brun-roșcații. Op-Ed de Victor Pelin
- Farmecul votului electronic. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova, moldoveni, moldovenesc? Op-Ed de Victor Pelin
- Lustrația. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea vremurilor bune... Op-Ed de Victor Pelin
- Într-un pas în politica externă... Op-Ed de Victor Pelin
- Graba – mama eșecului. Op-Ed de Victor Pelin
- Graba și grebla. Op-Ed de Victor Pelin
- Puterea și opoziția... Op-Ed de Victor Pelin
- Votul transnistrenilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Confuzii electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul dispariției Moldovei. Op-Ed de Victor Pelin
- Lipsa de discernământ. Op-Ed de Victor Pelin
- Reflecții futuriste. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoși electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Panegiricul lui Voronin. Op-Ed de Victor Pelin
- Geopolitica speculativă. Op-Ed de Victor Pelin
- Virajurile giruetelor politice. Op-Ed de Victor Pelin
- Asimilatorii și contestatarii moștenirii lui Plahotniuc. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova are viitor? Op-Ed de Victor Pelin
- Amnezia comuniștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine dezbină societatea? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre blocurile electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul comun al partidelor de stânga... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre aberații constituționale. Op-Ed de Victor Pelin
- Uzurparea puterii uzurpate… Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul războiului regional... Op-Ed de Victor Pelin
- Debusolarea socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Enigma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Op-Ed de Victor Pelin
- Zinaida Greceanîi „cu jalba în proțap” la Consiliul Europei. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și jocurile politice. Op-Ed de Victor Pelin
- De ce Maia Sandu e mai periculoasă decât Vlad Plahotniuc? Op-Ed de Victor Pelin
- Memoria instituțională a Președinției Republicii Moldova. Op-Ed de Victor Pelin
- Coaliția tupeiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Pașii spre Unire... Op-Ed de Victor Pelin
- Decretul buclucaș. Op-Ed de Victor Pelin
- Succesul eșecului... Op-Ed de Victor Pelin
- Balanța realizărilor președinților aleși prin vot general... Op-Ed de Victor Pelin
- Biserica Ortodoxă în pericol... Op-Ed de Victor Pelin
- PSRM, QUO VADIS? Op-Ed de Victor Pelin
- Confruntarea Mentorului cu Testorul. Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia confirmă calitatea înaltă a vinului moldovenesc. Op-Ed de Victor Pelin
- Catastiful Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Taburetka Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Întârzierea acțiunilor Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Rătăcirile și declinul socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Inevitabilitatea alegerilor anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Bumerangul. Op-Ed de Victor Pelin
- La Moscova, după directive... Op-Ed de Victor Pelin
- Moștenirea nefastă. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul oportunismul lui Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Pregătiri pentru alegerile anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Prestația electorală a unioniștilor Op-Ed de Victor Pelin
- Grimasele neo-păgânismului. Op-Ed de Victor Pelin
- Dilema socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Din înfrângere spre înfrângere până la victorie... Op-Ed de Victor Pelin
- Consensul național și dezbinarea societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul imperialist vs. ONG-uri. Op-Ed de Victor Pelin
- Păgânismul vs. valorile creștine. Op-Ed de Victor Pelin
- Renato Usatîi vs. Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Ana Guțu și cânii de pază. Op-Ed de Victor Pelin
- Splendoare și mizeria... propagandiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre lachei și fii de cățea. Op-Ed de Victor Pelin
- Candidați bifurcați. Op-Ed de Victor Pelin
- Discrepanța dintre vorbe și fapte. Op-Ed de Victor Pelin
- Coincidență? Nu cred! Op-Ed de Victor Pelin
- Fauna politică moldovenească, Op-Ed de Victor Pelin
- De departe trandafir, de aproape borș cu știr, Op-Ed de Victor Pelin
- „Cadoul poporului rus”, Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Comemorarea victimelor regimurilor totalitare. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și chip-izarea moldovenilor. Pamflet de Victor Pelin
- Politica externă echilibrată. Op-Ed de Victor Pelin
- Soluția: Anularea alegerilor prezidențiale! Op-Ed de Victor Pelin
- Paiul din ochiul Maiei… Op-Ed de Victor Pelin
- Un nou atac cu gaze, Op-Ed
- Renato Usatîi – Furgal-ul președintelui Dodon, Op-Ed
- Așteptându-l pe... Patriarhul Kirill, Op-Ed
- Schimbarea orientării președintelui Dodon, Op-Ed
- Unde-s banii, Ștefănică? Op-Ed