Competenţele verigilor puterii judecătoreşti au fost clar delimitate, expert
Concepţia de reformare a procedurii civile, ca parte componentă a reformei justiţiei, este definitivată şi după ce va fi expertizată va fi remisă Guvernului spre examinare. Proiectul a fost elaborat de un grup de lucru mixt, format din experţi ai instituţiilor statului de profil şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Contactat de Info-Prim Neo, avocatul Viorel Chetruşcă, expert Promo-Lex în procesul reformării justiţiei, a declarat că modificări au intervenit în special la regulile de exercitare a procedurii civile. Reforma presupune optimizarea competenţei verigilor puterii judecătoreşti. „Prima instanţă va avea competenţa de soluţionare a tuturor cauzelor, Curtea de Apel nu va mai examina în primă instanţă careva obiecţii de litigiu, iar Curtea Supremă, ca instanţă de recurs, va fi o instanţă de casaţie care nu va adopta hotărâri de decizii noi, ci doar va da aprecieri corectitudinii aplicării normei”, a menţionat Viorel Chetruşcă.
Potrivit expertului, în cazul în care Curtea Supremă de Justiţie va constata că nu au fost aplicate corect normele materiale şi, în anumite cazuri, norme de procedură, va dispune restituirea spre reexaminare, în funcţie de situaţie, la Curtea de Apel sau la prima instanţă – judecătoria de sector.
Viorel Chetruşcă a mai spus că în proiect a fost inclusă şi propunerea care anterior a generat discuţii aprinse printre experţi şi anume ca judecătorul să emită în aceeaşi şedinţă hotărârea cu motivare sau să prezinte motivarea ulterior, dar neapărat în şedinţă publică.
Reformarea justiţiei are la baza patru direcţii: reformarea procedurii civile, reformarea procedurii penale, organizarea judecătorească şi reformarea procuraturii. Pentru toate compartimentele vizate au fost create grupuri de lucru pentru a elabora proiecte de legi în domeniu.